Tomàs Llopis guanya el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira i Rosa Sanchis el de narrativa juvenil

La novel·la històrica protagonitza la 34a edició d'aquests guardons literaris, dotats globalment amb 71.000 euros

Imatge dels guanaydors i guanyadores dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira amb els seus guardons
Imatge dels guanaydors i guanyadores dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira amb els seus guardons / Ajuntament d'Alzira

Enguany la novel·la històrica ha sigut la gran triomfadora dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que han celebrat aquest divendres a la nit la gala d’entrega de premis de la seua 34a edició.

L’escriptor Tomàs Llopis ha guanyat el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Cremareu aquesta carta, una novel·la que s’acosta a la revolta de les Germanies a través de la mirada d’una dona. L’autor ha indicat en declaracions a À Punt que valora el premi especialment pel fet que l’obra s’ambienta en la guerra de les Germanies “i sempre anirà lligada al nom d’una ciutat que va ser profundament agermanada, com és Alzira”.

D’altra banda, Rosa Sanchis i Caudet ha obtingut el premi en la modalitat de narrativa juvenil amb Cinturó de sang, una novel·la que s’aproxima a la història de les monges del convent de la Trinitat de València, especialment la d’Isabel de Villena, i introdueix una trama absorbent de misteri. L’escriptora ha dit que està molt feliç i que el premi “és un somni fet realitat”, no només pel seu prestigi, sinó per haver fet un homenatge a sor Isabel de Villena, “una grandíssima nostra de què no hi ha res novel·lat”. 

Els premis de narrativa els completen Belén Balaguer en la categoria de novel·la infantil, amb l’obra Què amaguen els camps?, i Pilar Martín San Félix i Verònica Aranda, que amb Nora i el soroll misteriós han obtingut el premi d’àlbum il·lustrat.

Pel que fa al premi d’assaig ha sigut per a Aitana Guia amb La rebel·lió dels vianants, mentre que Francesc Pastor ha sigut premiat en la categoria de poesia amb A colps, i l’actor Josep Julien ha sigut reconegut amb el guardó de teatre per Carn humana. El Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General se l’ha endut José Ramón Alonso per l’obra Son nuestros amos y nosotros sus esclavos, i José Ramón Bertomeu i Carmel Ferragud han quedat finalistes amb l’obra Entre venenos. Ciencia forense, investigación criminal y castigos ejemplares, desde la Edad Media hasta el presente.

Els guardonats i les guardonades de les diverses modalitats han recollit aquest divendres a la nit el trofeu dissenyat per Manuel Boix, en una gala que ha reunit més de 600 persones i que ha estat amenitzada per l’actriu i ballarina Pepa Cases i el conjunt de vent de metall Spanish Brass. 

Aquesta festa ha representat el cim de les activitats de la Capitalitat Cultural Valenciana que ha ostentat Alzira aquest 2022, i ha comptat amb una variada representació política. Destaca la presència la consellera de Cultura, Raquel Tamarit; la consellera de Participació, Rosa Pérez; el conseller d’Hisenda, Arcadi España; el president de les Corts, Enric Morera, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, entre altres personalitats.

A l'edició 34a dels guardons s’han presentat més de 290 obres que optaven a una dotació global de 71.000 euros. Són 10.000 euros més respecte de l’edició anterior perquè s’ha incrementat la dotació del Premi de Narrativa Juvenil, que fins ara patrocinava la Fundació Bancaixa i que enguany patrocinen l’Ajuntament d’Alzira i Edicions Bromera. A més, ara el premi porta el nom de Premi Extraordinari de Narrativa Juvenil Alzira Capital Cultural Valenciana 2022.

També et pot interessar

stats