Tècnics de Cultura i l’IVCR+i inspeccionen la volta dels àngels músics de la catedral de València

Amb una càmera tèrmica van recollir dades sobre el nivell d’humitats per a fer un informe

Dos tècnics visiten els frescos dels àngels músics que van pintar en 1472 Paolo de San Leocadio i Francesco Pagano
Dos tècnics visiten els frescos dels àngels músics que van pintar en 1472 Paolo de San Leocadio i Francesco Pagano / Conselleria Educació, Cultura i Esport

Tècnics de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i de l’IVCR i (Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació) van fer ahir una visita, amb una càmera tèrmica, a la volta de la catedral de València on es troben els frescos dels àngels músics, per a determinar el nivell d’humitat en les plementeries de la volta. Una vegada analitzades, les dades seran incorporades a un informe d’ús intern.

En la visita d’ahir es va poder comprovar que l’afecció de les pintures és major de la que s’aprecia des de baix. A més, davant del desconeixement real de les dades, ja que el capítol de la Catedral no ha informat ni del funcionament dels sensors ni dels receptors de la informació que proporcionen aquests sensors, l’IVCR i va instal·lar dos dataloggers que serveixen per a valorar els nivells de temperatura i humitat que es registren en la volta.

Tant des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni com des de l’IVCR i es comparteix la preocupació social per les humitats que afecten els frescos. No obstant això, les dues institucions han reclamat als col·lectius vinculats amb la defensa del patrimoni, així com a les associacions professionals, que se siga rigorós amb la realitat. Concretament, s’ha volgut desmentir la participació de l’IVCR i en la restauració de la volta de la capella afectada per les humitats, tal com ha afirmat en el seu comunicat l’Associació de Conservadors Restauradors d’Espanya (ACRE).

Cal recordar que el responsable del manteniment i conservació del BIC és el titular, en aquest cas el capítol de la Catedral. L’article 18.1 de la Llei de patrimoni cultural valencià estableix les obligacions dels titulars. Així, els propietaris i els posseïdors per qualsevol títol de béns inclosos en l’inventari general del patrimoni cultural valencià estan obligats a conservar-los i a mantindre la integritat del seu valor cultural. Igualment estan obligats a proporcionar a la conselleria competent tota la informació que aquesta els requerisca sobre l’estat dels béns i l’ús que se’ls estiguera donant, així com facilitar-ne la inspecció i l’examen als efectes previstos en aquesta llei.

En aquests moments, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha assumit la responsabilitat de tutelar el propietari del BIC, el capítol, per a garantir l’esmena de les humitats. Els projectes que presente la catedral estaran autoritzats i tutelats per la Direcció General de Cultura i Patrimoni segons la Llei de patrimoni valencià i per l’IVCR i en virtut de les seues competències en la supervisió de les actuacions de restauració de béns mobles i pintura mural.

També et pot interessar

stats