Tècnics de Cultura desaconsellen traslladar la Dama d'Elx: "Comportaria pèrdues irreparables"

Adverteixen del risc "molt alt" de deterioració del bust, que està "en un equilibri molt delicat"

La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment
La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment / Europa Press

El grup de treball creat pel Ministeri de Cultura i Esport, a petició de la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles Arts, ha desaconsellat traslladar la Dama d'Elx i la Dama de Baza del Museu Arqueològic Nacional, on se situen en l'actualitat, perquè s'activarien "mecanismes de deterioració amb greus conseqüències".

"El transport, siga com siga el mitjà, implica igualment l'exposició a riscos que comprometrien la integritat d'aquestes obres tan significatives per al patrimoni històric espanyol", conclou l'informe. En definitiva, els experts alerten que qualsevol variació en els paràmetres ambientals derivats d'un trasllat de les obres poden desencadenar mecanismes d'alteració física.

"L'aparició de nous cicles de dissolució i recristal·lització de sals suposaria un risc per a la superfície, tant de material petri com de restes de policromia. La consolidació superficial és susceptible de patir modificacions en funció dels canvis d'humitat. La desaparició d'aquests estrats comportaria una pèrdua irreparable per al coneixement d'aquests excepcionals béns cultural", han assenyalat.

En el cas concret de la Dama d'Elx, l'informe adverteix que el risc de pèrdua o deterioració de les "escasses" restes de pigments conservats és "molt alt". "L'escultura es troba actualment en estat d'equilibri amb relació al mitjà en el qual es conserva. Es tracta d'un equilibri molt delicat", diu el document.

També et pot interessar

stats