Les tamborades d'Alzira i l'Alcora, pendents de la Unesco

Comença la reunió per a saber si són Patrimoni Cultural Immaterial.

Les tamborades d’Alzira i l’Alcora formen part de la candidatura
Les tamborades d’Alzira i l’Alcora formen part de la candidatura / Europa Press

La Unesco decideix aquest dijous si les tamborades d’Alzira i l’Alcora són Patrimoni Cultural Immaterial. Pots seguir la sessió ací.

El govern espanyol va aprovar per unanimitat en el Consell de Patrimoni Històric del Ministeri d'Educació Cultura i Esport, la presentació de la candidatura de les tamborades amb el nom "Tamborades, rituals de tambor", de la qual formen part 17 tamborades de 17 municipis de cinc comunitats autònomes. Entre elles, es troben l'Alcora i Alzira.

D’aquesta manera, el Comité Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial examinarà set candidatures d'inscripció en la llista del patrimoni immaterial que requereix mesures urgents de salvaguarda. A més, també analitzarà 40 sol·licituds d'inscripció en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, entre les quals es troba la candidatura de les tamborades.

Quasi 500 anys de tamborada a Alzira

La Tamborada d’Alzira té el seu origen en les celebracions de la Setmana Santa, que estan documentades per primera vegada l’any 1539. Actualment, la festa compta amb la participació d’uns 7.000 membres, agrupats en 18 confraries. 

En 1992 es va crear la Tamborada Local, que ja ha celebrat 18 edicions en un format de tamborada de dotze hores. 

La Rompuda de l’Hora

La Setmana Santa de l’Alcora es remunta al segle XVI. En aquesta festivitat, la Rompuda de l’Hora és l’acte més atractiu. 

La tradició tamboril al municipi es remunta al 1939, quan es va formar un grup de tambors i cornetes. Aquest va reaparéixer en 1976 amb la Germandat del Santíssim Crist del Calvari, que va ser la fundadora de la Rompuda de l’Hora. 

També et pot interessar

stats