“Nosaltres també existim i follem”: Telmo Irureta reivindica als Goya un cine més inclusiu

El guanyador de l’estatueta a millor actor revelació, que té paràlisi cerebral, ha sigut reconegut pel seu treball en La consagración de la primavera

Telmo Irureta recollint el premi
Telmo Irureta recollint el premi / Jose Manuel Vidal (Efe)

“Gràcies al meu personatge, David, perquè fa l'ullet als drets de les persones com jo a la sexualitat, perquè nosaltres també existim i també follem”. Amb aquestes paraules ha agraït Telmo Irureta el premi a millor actor revelació pel seu paper en La consagración de la primavera, que ha rebut aquest dissabte a la gala dels Goya celebrada a Sevilla.

Encara que estava molt content, però “una mica bloquejat”, açò no ha sigut una trava per a reivindicar des de la seua cadira de rodes “un cinema més inclusiu i amb cossos de tota classe”.

L’intèrpret, de 34 anys, té mobilitat reduïda des que en tenia dos, quan una encefalitis li va provocar una paràlisi cerebral. L’entrega del premi ha sigut especialment emotiva per a ell, ja que l’ha rebut de la mà de sa tia, l'actriu Elena Irureta.

A La consagración de la primavera, la seua primera pel·lícula, interpreta un jove amb paràlisi cerebral que comença una relació especial amb una xica que acaba de mudar-se a Madrid.

Laura Galán dedica el seu premi a les persones que pateixen assetjament i grossofòbia 

En un dels Goya on més s’ha parlat d’inclusió, la guanyadora a l’estatueta a millor actriu revelació, Laura Galán, ha dedicat el seu premi “a tots els xics i xiques” que pateixen assetjament com el seu personatge en Cerdita. “Recordeu que vosaltres no teniu la culpa”, ha dit després d’agrair el suport de l’equip de la pel·lícula.

A Cerdita, Galán interpreta a una adolescent amb sobrepés que pateix l'assetjament i les burles per part d'altres joves de la seua edat en un poble extremeny.

Precisament, durant la retransmissió dels Goya, l'actriu Berta Vázquez va patir a les xarxes insults a causa del seu canvi físic. Arran dels atacs, molts seguidors de la intèrpret van compartir missatges defensant-la i van posar en relleu la grossofòbia que encara pateixen les dones.

També et pot interessar

stats