El Suprem condemna a sis anys de presó un promotor per plagiar el musical d''El rei lleó'

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana el va condemnar a deixar de representar l'obra sense autorització de Disney 

Imatge d'arxiu d'un teatre
Imatge d'arxiu d'un teatre / Shutterstock

El Tribunal Suprem (TS) ha condemnat el promotor del musical El rei de la sabana, el rei lleó a sis anys i un dia de presó, una multa de 8.500 euros i una indemnització de 40.000 a Disney, titular dels drets, com a autor d'un delicte contra la propietat intel·lectual i industrial. Aquesta obra es va representar en 2015 en una vintena d'escenaris d'Espanya i, posteriorment, un jutjat del mercantil de València va imposar al processat una multa de 81.000 euros per plagi i li va prohibir continuar amb l'espectacle.

Ara la sentència ferma de la sala penal del Suprem apunta que seran responsables subsidiàries tres productores, una de les quals porta el nom de les Illes Canàries, però té la seu social a Sevilla.

L'Audiència Provincial i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) el va condemnar com a responsable civil a cessar qualsevol tipus de representació sense autorització de Disney, tal com ratifica ara el TS. Les penes accessòries són la inhabilitació absoluta i romandre en llibertat vigilada durant set anys, pagar les costes, indemnitzar amb 6.000 euros una empresa internacional encarregada de les llicències i una inhabilitació de tres anys i mig per a promoure obres teatrals.

Des que Disney interposara la querella, els tribunals han considerat provat que tenia registrada tant la marca Rei Lleó des de 1994 com la banda sonora. En 2011, Disney va signar amb una altra productora l'exclusivitat a Espanya, inclòs el cartell representatiu, les imatges del qual també van ser plagiades.

El Suprem ratifica ara que l'acusat, malgrat tindre coneixement d'aquest acord, “amb intenció d'obtindre un benefici econòmic, va promoure, va comunicar públicament i va reproduir l'obra musical”. També va en va fer múltiples representacions utilitzant diferents títols en què sempre incloïa termes relacionats amb les obres originals, “induint a la confusió sobre la versió original, a través de l'ús de símbols o marques registrades amb alguna variació o canvi en el guió”.

També et pot interessar

stats