Splash celebra els deu anys amb el millor còmic valencià i espanyol

El Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana ha programat per a aquest cap de setmana xarrades, exposicions, tallers, cinema i una gala de premis

732dfb0731d1b8af10996e57683cd983 XL
Cartel de la X edició de l'Splash, el Festival de Còmic de la Comunitat Valenciana / @SplashSagunt

L'Splash, el Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana, celebra aquest cap de setmana la desena edició a l'Espai Casal Jove del Port de Sagunt (Horta Nord). A més de comptar amb destacats autors i autores del panorama valencià i estatal, l’esdeveniment oferirà xarrades, cinema, exposicions, tallers per a la xicalla i concursos.

Durant tot el cap de setmana —i fins al pròxim 31 de desembre — al saló principal del Casal Jove es podrà gaudir de dues exposicions: "Carla Berrocal. Cartells i portades", que presenta els treballs de la il·lustradora i dissenyadora gràfica que dona títol a la mostra (i que és l'encarregada del cartell d'enguany de l'Splash), i "L'humor surrealista de Paco Alcázar", que fa un repàs del treball de l'artista gadità, un dels clàssics de l'humor gràfic espanyol.

A més, la sala d'exposicions del recinte acollirà fins al pròxim 22 de desembre "La Jabalina", una presentació que gira entorn de María la Jabalina, l'última dona assassinada pel franquisme a la Comunitat Valenciana. La mostra inclou imatges del còmic sobre ella de Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou.

Tant dissabte com diumenge, hi haurà xarrades d'alguns dels artistes més destacats del sector. Entre les autores i els autors que parlaran, figuren noms com Candela Sierra, Manel Fontdevila, Xulia Vicente, José Fenollosa, Nafia Hafid o Alfonso López.

Quant a cinema, l'Splash ofereix opcions per a totes les edats. A les 11:30 hores d'aquest dissabte es projectarà a la Sala Aulari una pel·lícula destinada als més menuts, Kung food. Una aventura deliciosa, mentre que a les 19 hores es podrà veure un llargmetratge més orientat als adults: Black is Beltza II: Ainhoa.

El festival també inclou un espai per a la xicalla i la joventut, l'Splash Kids & Jove Splash. Hi haurà multitud de xapes, unflables, jocs de taula, una zona dedicada als videojocs i, fins i tot, un combat de dibuixants que premiarà el vencedor amb una tauleta digital.

Premis als millors còmics del 2022

Com ja és costum, el festival acollirà aquest dissabte de vesprada la gala de premis Splash. El premi al millor àlbum nacional 2022 és per a Goya. Saturnalia, de Manuel Gutiérrez i Manuel Romero; el premi al millor àlbum internacional és per a Hierba, de la coreana Keum Suk Gendry-Kim; el premi "Entendre el present" és per a La cuenta atrás, de Carlos Portela i Sergi San Julián, i el premi a millor guió és per Diez mil elefantes, de Pere Ortín, amb dibuixos de Nsé Nsono Ebalé.

A títol personal, el premi a l'humor gràfic serà per a Paco Alcázar, el premi a la divulgació serà per a Jaume Vidal; el premi mass media serà per a Xavi Serra; el premi "Una vida de vinyetes" serà per a Alfonso López; i el premi María Pérez Lacruz, la Jabalina de memòria històrica serà per a Alfonso Zapico per la tetralogia La balada del norte.

També et pot interessar

stats