Més de 150 obres mestres de la història del còmic arriben a CaixaForum València

Les vinyetes de Mafalda o les de Tintín quan va anar a la Lluna es poden vore en "Còmics. Somnis i història"

Fragment de "Les aventures de Tintín" exposat a CaixaForum València / À Punt NTC

CaixaForum ha inaugurat aquest divendres una retrospectiva amb 154 peces originals, obres mestres de la història del còmic de valor històric i econòmic incalculable, en l'exposició "Còmics. Somnis i història". Aquesta mostra reuneix obres d'autors com Hergé, Alan Moore, Goscinny i Uderzo, Purita Campos o Moebius, entre altres.

"Còmics. Somnis i història" comença amb The Yellow Kid, de 1896, una obra en tinta xinesa publicada en el New York Times de Richard Felton Outcault, considerat l'autor del primer còmic modern. Se li atribueix el primer ús de les bafarades en el món del còmic.

Entre les obres que s'hi poden contemplar hi ha un testimoni gràfic en blanc i negre de Les aventures de Tintín en el famós còmic en què viatja a la Lluna, que ja costa vora tres milions d'euros. La fantasia multicolor de Richard Corben està valorada en cinc, mentre que l'humor de Mafalda no té preu. La família de Quino ha cedit les obres i no hi ha diners per a pagar la inventiva artística que un còmic dibuixa.

"Cada original que hi ha en aquesta exposició té una història preciosa darrere. Si tens la sort de mirar-lo, fantàstic, i si algú t’explica la història de cada original, n'eixiràs molt més savi i molt més divertit del que hi has entrat", ha explicat l'assessor de l'exposició, Vicent Sanchis.

La col·lecció reuneix també un món de prínceps valents i de superherois d'efectes il·limitats amb obres de l'edat d'or del còmic americà. Davant de les deficiències d'un món trencat, emergeixen figures i dibuixants que narren amb imatges les desventures que genera el sistema.

"La mare i el pare de tot això, vulguem o no els europeus, són els Estats Units. Tots hem aprés amb ells i encara hui en dia els mantenim gràcies al cine", ha recordat Sanchis respecte als superherois dels còmics nord-americans.

La mostra es podrà visitar fins al 29 d'octubre al CaixaForum València.

També et pot interessar

stats