La sostenibilitat i la salut mental protagonitzen les portes obertes en el Dia Internacional dels Museus

Aquesta cita coincideix també amb la dinovena edició de la Nit Europea dels Museus, en què participen els museus estatals amb activitats extraordinàries el dissabte 20 de maig a diverses ciutats espanyoles

El Museu de la prehistòria de València, que també participa en el Dia Internacional dels Museus
El Museu de la prehistòria de València també participa en el Dia Internacional dels Museus / Diputació de València

Els museus i les galeries d’art celebren aquest dijous 18 de maig una nova edició del Dia Internacional dels Museus amb una jornada de portes obertes, concerts i tallers. Amb el lema "Museus, sostenibilitat i benestar", es vol conscienciar sobre la importància d’aquests espais en l'intercanvi cultural, l'enriquiment de les cultures i la pau entre els pobles. Aquesta cita, organitzada des del 1977, incorpora cada any més centres culturals. L’any passat, fins a 37.000 museus de 158 països van formar part de l’esdeveniment, segons dades facilitades pel Consell Internacional de Museus (ICOM). La celebració té un ampli ressò als museus valencians.

Al programa cultural elaborat entre l'Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló destaquen les rutes itinerants amb continguts històrics i medievals. És el cas del recorregut “L’Alcora medieval. Què ens conten els edificis, els carrers i els objectes”, de la mà de l’arqueòloga Ana Oller, que finalitza al Museu de Ceràmica de l’Alcora (Alcalatén), amb materials medievals trobats en diferents excavacions arqueològiques al municipi, o l’“Itinerari muralla medieval”, una passejada per la torre de Sant Pere i part de l’antiga muralla de Castelló de la Plana, datada entre els segles XIII i XVIII, que discorre entre la plaça Hernán Cortés i el carrer Sant Lluís.

A Alacant, desenes d'activitats omplin les sales dels museus municipals, com el Museu d'Art Contemporani, el Centre Cultural Las Cigarreras, la sala d'exposicions de la Llotja, el MUSA i el Museu de Tabarca; però també molts d'arreu de les comarques del sud, com el Museu Arqueològic, el Museu de Belles Arts Gravina, l'Institut Juan Gil-Albert, el Museu The Ocean Race, el Museu de la Universitat d'Alacant i el Museu d'Aigües. Entre totes aquestes propostes, destaca l'organització per part del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana de l’Urban Tactis 2023, un festival de cultura urbana que tindrà lloc els dies 19 i 20 de maig. Els assistents gaudiran de documentals i taules redones, zona de mercat i grafits, tallers i música, amb accés lliure a totes les activitats. 

Pel que fa a València, destaquen les visites guiades a exposicions de diversos artistes valencians, com per exemple “Doña Concha. Una exploració en la cobla i en Concha Piquer”, sobre la famosa artista valenciana, que té lloc diumenge a la Sala Municipal d'Exposicions de l'Ajuntament de València; les mostres “Miguel Hernández, el poeta necessari” o “Tota pedra fa paret”, en l’Almoina, a càrrec de Federico Iborra. També hi haurà, entre altres, una visita teatralitzada i activitats lúdiques per a famílies a la Casa Museu Blasco Ibáñez o l'obertura de portes de l'exposició “La Ciutat dels Artistes. Joaquim Sorolla i el Palau de les Arts i Indústries de València”, en el Museu de la Ciutat.

Les activitats tenen la participació de les Drassanes del Grau, la Casa Museu Benlliure, el Centre Arqueològic de l'Almoina, la Galeria el Tossal, el Museu de Ciències Naturals, el Museu d'Història de València, el Museu de la Ciutat, el Palau de Cervelló i la Sala Municipal d'Exposicions.

La Nit Europea dels Museus, amb activitats extraordinàries

Aquesta cita coincideix també amb la dinovena edició de la Nit Europea dels Museus, en la qual els museus estatals participen amb activitats extraordinàries el dissabte 20 de maig a diverses ciutats de l'Estat, entre elles València. L’objectiu és convidar la gent a gaudir i conéixer millor el patrimoni cultural custodiat en aquestes institucions. 

A més, l'entrada als setze museus estatals del Ministeri de Cultura i Esport és gratuïta i durant tota la setmana i s'han plantejat activitats per a tots els públics: des de tallers per a adults, joves i xiquets, concerts, visites guiades, animació teatralitzada, conferències i espectacles. El Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí de València, se suma a la celebració oferint visites gratuïtes. 

En aquesta edició es vol destacar la contribució dels museus als objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030: des del suport a l'acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l'aïllament social i la millora de la salut mental. La informació sobre les activitats i les condicions d'accés de cadascuna està disponible en el web dels museus estatals.

També et pot interessar

stats