Estos són els guanyadors dels Premis Cacau d'Or d'enguany
L'onzena edició dels premis ha eixit per primera vegada de València i s'ha celebrat a l'Auditori de Torrent per a homenatjar el sector restaurador afectat per la dana
L’Auditori de Torrent (Horta Sud) s'ha convertit este dissabte en el gran centre de l'esmorzar valencià amb la celebració d'onzena gala dels Premis Cacau d’Or 2025, un esdeveniment en el qual, per primera vegada des de la seua creació en 2015, estos guardons han eixit de la ciutat de València per a celebrar-se en un altre municipi. Torrent ha sigut triat per l'organització per a subratllar la seua capacitat de recuperació després de la dana del 29 d'octubre del 2024, així com per a retre homenatge a l'extraordinària resposta del sector restaurador local.
Premis especials als establiments torrentins
L'alcaldessa del municipi, Amparo Folgado, ha entregat el primer guardó especial a la trajectòria a la família Alba, del mític restaurant La Curra, situat al mas del Jutge. Amb 150 anys d'història, cinc generacions i un llegat culinari que forma part del patrimoni de Torrent, La Curra ha sigut reconeguda com un exemple de tradició, autenticitat i dedicació ininterrompuda a la cultura de l'esmorzar.
A continuació, l'alcaldessa ha entregat el segon premi especial a la solidaritat a Paqui Montoro i familiars, representants del grup Els Avets, per la seua labor solidària durant la dana, en la qual van cuinar i van distribuir aliments allí on més es necessitaven, a més de mantindre una reconeguda trajectòria gastronòmica i empresarial. El reconeixement ha posat en valor la seua capacitat d'organització, compromís social i excel·lència en el servici.
Reconeixement a les dones esmorzadores
La gala ha continuat amb l'homenatge a huit dones referents de la societat valenciana, que a més de ser apassionades defensores de l'esmorzar, destaquen per la seua trajectòria professional, humanista i social. Entre elles, periodistes, polítiques, escriptores, juristes, comunicadores i referents públics que representen l'energia femenina que reivindica l'esmorzar com un espai cultural compartit.
Entre les integrants figuren noms com Clara Pérez, Emi López, Inma Sánchez, María José Lloria, Marina Valdés, Mercedes Caballero, Paula Varella i Maite Izquierdo.
Premi Morter d’Or Choví a la creativitat fallera
Elvira Choví ha sigut l'encarregada d'entregar este premi a la comissió fallera guanyadora de la primera edició:
El guardó al millor entrepà elaborat per una comissió fallera ha anat a parar a la Falla Jesús - Sant Francesc de Borja, de València, arreplegat per les seues falleres majors Tania Jiménez i Carla Moreno, i els presidents José Manuel Acosta i Pol Alcubierre, acompanyats per Toni Carceller. En una edició que ha posat en valor el talent culinari i la implicació creativa del món faller. Tant l'organització com la marca han convidat totes les comissions falleres de Torrent a sumar-se a l'edició 2026.
Cacaus d’Or a la trajectòria: Alacant, Castelló i València
La gala ha continuat amb el lliurament dels reconeixements a professionals de la restauració de tota la Comunitat Valenciana, amb tres premiats per cada província, seleccionats per la seua excel·lència, la seua trajectòria i la seua contribució a la cultura de l'esmorzar valencià.
Alacant:
Ximo Bañuls (Restaurant Nautilus, Forna, l'Atzúbia)
Rafael Frau (Rafel Restaurant, Pego)
Ximo Crespo (Restaurant El Rall, Benissa)
Castelló:
Jorge Julián Barreda (Restaurant Casa Julián, la Barona)
Santiago Bou Mas (Casa Bou, Sant Joan de Moró)
Eusebio García Alcedo (Bar Trafalgar, el Grau de Castelló)
València:
Javier Fernández i Candy Vargas (La Nova Terrassa, la Pobla de Vallbona)
Bernar Orti i Patricia Boli (Calç Carrero, Patraix, València)
Miguel Gimeno Peñarrubia (Fonda Canyella, Campanar, València)
Cada premiat ha rebut un reconeixement per la seua trajectòria, la seua creativitat gastronòmica i la seua contribució a la cultura de l'esmorzar.
Premi Som Esmorzadors al millor entrepà
La gala ha culminat amb el lliurament del guardó especial al Millor Entrepà, procedent del concurs celebrat el passat 18 de novembre, que ha posat la cirereta del pastís a esta edició.
El guardó Som Esmorzadors ha recaigut en el grup Els Avets, que s'ha alçat amb dos reconeixements en la mateixa gala per primera vegada des de la creació dels Cacau d’Or. Un assoliment que reforça el seu paper com a referent gastronòmic i social i que subratlla l'extraordinària labor que el grup ha exercit tant en la cultura de l'esmorzaret com en moments decisius per a la ciutat.
Este premi representa el màxim reconeixement de l'edició per combinar tècnica, sabor, creativitat i l'essència més autèntica de l'esmorzaret. La jornada ha conclòs amb un esmorzar-còctel al rebedor de l'auditori, on assistents, autoritats i premiats han compartit el verdader esperit de l'esmorzaret: proximitat, conversa, convivència i sabor.
Torrent es consolida com a capital cultural de l'esmorzar valencià
La XI Gala dels Cacau d’Or ha convertit a Torrent en el centre gastronòmic de la Comunitat Valenciana, reafirmant la seua posició com una ciutat que honra la tradició, protegix la seua restauració i reivindica la seua capacitat de resiliència. Dignificant la tradició de l'esmorzar i reconeixent l'esforç dels qui mantenen visca esta identitat culinària dia rere dia.