Les sitges de Burjassot, els magatzems de blat que van lliurar València de la fam

Aquesta obra d’enginyeria civil, reconvertida en presó i refugi dels bombardejos en la Guerra Civil, afronta el 450 aniversari amb la restauració pendent

Sitges de Burjassot / À Punt NTC

Fa 450 anys que van començar a alçar-se i a emmagatzemar el blat que alimentaria, durant segles, la ciutat de València. De fet, des que van entrar en funcionament, ja no es van constatar més episodis de fam. Es tracta de les sitges de Burjassot, uns contenidors patrimonials visitables que, amb motiu del Dia del Patrimoni Mundial, han recorregut les càmeres d’À Punt.

Des de la distància dels segles, quatre i mig des que es van posar en peu, es pot apreciar una joia de l’enginyeria valenciana. Els taps de les sitges, que han resistit el pas del temps quasi inalterats, indiquen on hi ha un depòsit o sitja, que guardaria durant segles el blat de València.

Un dels taps de sitge que s'aprecia hui dia a Burjassot
Un dels taps de sitge que s'aprecia hui dia a Burjassot / À Punt NTC

Això implicava que el tràfec comercial i la regulació dels preus es decidia al cor de Burjassot: “Era molt important, per a una ciutat molt poblada, que hi haguera pa cada dia. El pa es consumia i es comprava cada dia. Quan faltava el pa, hi havia revoltes”, explicava per a À Punt l’historiador Luis Manuel Expósito.

Primer es van construir tres sitges i el comerç de blat funcionava tan bé que l'obra s'allargà fins al segle XIX. Servien d’emmagatzematge, però alhora s’ampliaven, fet que va evitar la fam a la població. “En èpoques de carestia, es mirava a Burjassot amb l’esperança de poder salvar-se perquè allí es guardava l’aliment que podia proveir la població d'aquest aliment de primera necessitat”, apunta el també historiador i regidor de Cultura de Burjassot, Javier Naharros.

Hui dia se'n poden visitar sis, perquè durant la Guerra Civil es feren uns passadissos que les connectaven. Les sitges també van ser presó i refugi dels bombardejos franquistes. Ara, l'objectiu principal és restaurar-les, com admet el responsable de Cultura d’aquesta localitat de l’Horta.

Malgrat la història que amaguen, i la rellevància que van tindre per a la població, les sitges de Burjassot continuen sent un patrimoni desconegut que, potser, el Dia Mundial del Patrimoni és una bona excusa per a visitar. 

També et pot interessar

stats