El sector dels espectacles alerta que s'està produint una bambolla

Els ajuntaments doblen esforços per a organitzar esdeveniments, però l’augment general dels preus fa que molts dels plecs queden deserts per no contemplar la inflació

Professionals del sector ens expliquen la situació / À Punt NTC

Els espectacles com els festivals de música, les revetles i les festes locals s'han multiplicat per dos aquest estiu; no obstant això, les empreses del sector alerten que s'està produint una bambolla que esclatarà en un any. Els professionals del sector asseguren que s'han ajuntat els esdeveniments que no es pogueren celebrar durant la pandèmia amb els que impulsen els ajuntaments en any preelectoral. 

Joanvi Díez, CEO de Sagarmanta, una empresa especialitzada en l’organització i producció d’esdeveniments, exposa a À Punt NTC: “En any preelectoral l'administració dobla esforços, i per això ara mateix tenim els esdeveniments d’enguany més els que van quedar pendents a causa de la pandèmia. Pensem que estem vivint una bambolla que no durarà molt. Probablement, després de l'estiu de l'any que ve els esdeveniments tornaran a la normalitat”.

Al sector no troben personal i, a més, han de pagar més: “Abans amb 2.000 euros podies contractar una formació de set músics, ara et costa més de 3.500”, afirma Mario Forner, CEO de Espectáculos y Producciones Artísticas, i afegeix: “Per a nosaltres poder donar d’alta en la seguretat social a més de 2.000 o 2.500 persones és un orgull”. 

Als costos de personal s'han de sumar també els del combustible, l'energia i les infraestructures. “Si abans féiem cinc esdeveniments i els cobràvem a 3.000 euros l’hora, ara els cobrem al preu que toca, a causa de la inflació”.

A més a més, les empreses que signaren els contractes abans de l'escalada de preus denuncien que estan perdent diners. Alguns ajuntaments no podran fer espectacles, ja que ningú es presenta a les seues ofertes perquè no cobreixen costos. “Molts plecs estan quedant deserts perquè hi ha un increment de costos que no ha quedat reflectit”. Calculen que la bambolla s'allargarà fins a finals de l'estiu de l'any que ve.

També et pot interessar

stats