El secretari judicial que va instruir la condemna a mort contra Miguel Hernández no té dret a l'oblit

L'alt tribunal desestima la petició del fill d'Antonio Luis Baena Tocón per a retirar 18 informacions que mencionen la participació de pare en el procés franquista que va culminar amb la condemna a mort del poeta d'oriola

Una imatge de Miguel Hernández en una exposició de pintura organitzada a Alacant el 2019
Una imatge de Miguel Hernández en una exposició de pintura organitzada a Alacant el 2019 / À Punt NTC

El Tribunal Suprem ha rebutjat el dret a l'oblit del secretari judicial del Jutjat que va instruir la condemna a mort al poeta d'Oriola Miguel Hernández en 1940. L'alt tribunal ha desestimat el recurs presentat pel fill d'Antonio Luis Baena Tocón, mort en 1998, contra la sentència de l'Audiència Nacional que va avalar la negativa de Google i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades a suprimir 18 informacions que el vinculaven amb el procés, durant el règim franquista.

Argumenta el Suprem que per damunt del dret a l'oblit preval el de la llibertat d'informació, expressió i investigació històrica. Sobre les presumptes dades inexactes en què el fill de Baena Tocón emparava la seua petició, el tribunal entén que aquestes no afectaven l'essència ni l'exactitud del conjunt i retrau el demandant el fet que aplicar la seua exigència portaria a "l'absurd" d'activar "protecció automàtica i absoluta enfront de qualsevol altra consideració" que atorgaria més drets als morts que als vius.

Entre els elements rellevants per a negar el dret a l'oblit, el Suprem destaca "que les informacions revestiren un interés públic inqüestionable en versar sobre la intervenció del pare del recurrent, com a secretari judicial del Jutjat Especial de Premsa que va instruir la causa penal contra el poeta Miguel Hernández". També el fet "que la informació apareguda formara part d'una investigació històrica i científica, continguda en publicacions de la universitat; i que el transcurs del temps no haguera fet decaure l'interés que suscita tot el que envolta a la mort del famós poeta".

També et pot interessar

stats