Sant Vicent ompli de festa diversos municipis valencians

Muntats en carros, amb llançament de joguets o amb un bon esmorzar, els participants reten homenatge a aquesta figura

Nules durant la celebració de sant Vicent Ferrer / À Punt NTC

Són molts els municipis valencians que aquest dilluns reten homenatge a sant Vicent Ferrer, un dominic valencià que va ser un dels teòlegs més importants del segle XIV. És el cas de Nules (Plana Baixa), Llíria (Camp de Túria) o Xàtiva i Torrella (Costera), on el veïnat ix al carrer en una de les majors celebracions, on se'l recorda pels seus miracles amb processons generals i altres costums.

Les quintes de Nules, per exemple, ho celebren a la manera tradicional: més de 3.000 persones muntades en un centenar de carros i arrossegats per cavalls o haques, recorren els carrers del poble fins a arribar davall de la imatge del sant. En el seu honor, peguen dues o tres voltes a la foguera en una celebració molt festiva, on també contracten xarangues, preparen esmorzars i ballen. Participen totes les penyes del poble, tota la gent que tinga cavalls i, fins i tot, visitants de fora.

A Llíria, la romeria porta la imatge de sant Vicent a l'ermita que du el seu nom, per a commemorar un miracle que data de l'any 1410. Ho fan amb un bon esmorzar i una visita a l'estany que encara perdura, i d'on se suposa que brolla aigua gràcies a sant Vicent Ferrer.

La ciutat de València també ret homenatge al dominic valencià amb una processó que té el seu punt més àlgid en l'eixida del Sant amb el volteig de campanes de la Catedral de València. Una efemèride molt arrelada que se celebra des de l'any 1561. Entre els actes més destacats d'aquest dilluns estan els catorze altarets vicentins, que han participat en el concurs de Miracles de Sant Vicent Ferrer amb més de 170 xiquets de 2 a 14 anys. 

També perdura el costum de fer festa a Xàtiva, a pesar de no ser un dia festiu. Aquest dilluns, els carrers estan amb els comerços tancats. Un altre cas és el de Torrella, on el veïnat organitza una cavalcada on es llancen joguets als xiquets. En definitiva, diferents maneres de celebrar una mateixa jornada, que tanca les vacances de Setmana Santa i Pasqua a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats