RTVE demana a la UER obrir un debat al voltant del televot d'Eurovisió
La televisió pública espanyola es qüestiona si el sistema "és el més adequat i si els conflictes bèl·lics el condicionen"
RTVE ha demanat a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora d'Eurovisió, obrir un debat per a saber si el sistema de televot "és el més adequat i si els conflictes bèl·lics el condicionen".
Este anunci arriba després que la representant d'Israel, Yuval Raphael, supervivent dels atemptats de Hamàs, aconseguira guanyar el televot després d'obtindre només 60 punts dels jurats professionals. El seu país va obtindre 297 punts, per damunt d'Estònia (segona amb 258), Suècia (tercera amb 195) i de la guanyadora Àustria (quarta amb 178).
Israel va aconseguir la màxima puntuació de dotze punts en tretze països: a més d'Espanya, també a Alemanya, Austràlia, l'Azerbaidjan, Bèlgica, França, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, el Regne Unit, Suècia, Suïssa i la resta del món. Durant l'actuació de Yuval Raphael en alguns moments es van sentir xiulades i escridassades i es van veure banderes palestines.
Per part seua, la cantant espanyola Melody, que va finalitzar la cita en el lloc 24, va rebre un total de 37 punts, dels quals 27 van ser del jurat professional i deu de l'audiència.
RTVE ha anunciat que sol·licitarà que s'òbriga un debat sobre el televot per a valorar si la forma en què es fa és la millor, i ha destacat que "diversos països també faran la mateixa petició perquè consideren que el televot està influït pels conflictes bèl·lics".
Amenaça de sanció a RTVE
Les hores prèvies a la final d'Eurovisió van estar marcades per la polèmica, quan l'organització del certamen va advertir a RTVE que rebria una multa si els comentaristes tornaven a referir-se al genocidi a Gaza.
Just abans que començara la final d'Eurovisió, RTVE va emetre un missatge en espanyol i anglés sobre fons negre a favor de Palestina: "Enfront dels drets humans, el silenci no és una opció. Pau i justícia per a Palestina".