El Rototom acomiada la 28a edició amb les llegendes mundials del reggae

El festival inclou un doblet valencià amb La Fúmiga i Nativa

Un home balla davant l'escenari en l'apertura del Rototom Sunsplash 2023
Un home balla davant l'escenari en l'apertura del Rototom Sunsplash 2023 / Paco Poyato / Europa Press

El festival internacional de reggae Rototom Sunsplash de Benicàssim (Plana Alta) prepara una festa de clausura de la seua 28 edició amb propostes musicals eclèctiques. Com a mostra, la simbiosi del reggae amb l'univers flamenc del projecte "El mundo flamenco saluda a Bob Marley", de la mà del músic Israel Suárez, conegut com El Piraña, que s'estrenarà sobre l’escenari principal a les 21:30 hores. 

La vetlada tindrà espai també per a dues llegendes mundials del reggae: UB40 i Anthony B. Els anglesos UB40 són un dels grups de reggae de major èxit en tot el món, amb un fort compromís polític en els seus primers discos, que han arribat a ser, en algunes gires, els primers a portar aquest estil musical a molts països on la cultura jamaicana era encara desconeguda. Després de diverses escissions i canvis, el cantant original Ali Campbell ha tornat recentment amb UB40, després d'una carrera en solitari d'enorme èxit. 

Posteriorment, arribarà Anthony B, ambaixador de la tornada a les arrels de la música jamaicana en els anys 90, famós per la gran energia dels seus directes. L’artista actuarà amb la banda austríaca House Of Riddim.

Doblet valencià

Pel que respecta a l'escena musical espanyola, ben a prop de casa nostra, el festival veurà actuar un doblet valencià que lidera La Fúmiga. La banda alzirenya, amb una presència protagonista d'instruments de vent i percussió, ha revolucionat com ningú la música amb les seues lletres optimistes i enèrgiques i la seua base sonora de ska, punk i música llatina.

D'altra banda, a l’escenari Lion tocarà Nativa, la banda de Gandia integrada per diversos excomponents de La Raíz, que arriba al festival amb la seua música eclèctica que uneix reggae, jazz i hip-hop amb suggeriments del pop espanyol i sud-americà.

A més, hi haurà sons més moderns, com l’aclamat artista italià Gaudi i el llegendari Do Letts, l’home que va introduir el reggae als punks de Londres com a DJ. L'última nit en la Dancehall comptarà amb el DJ Lion, famós pel seu treball amb King Wadada Sound a Màlaga, un pioner del seu gènere, que celebrarà amb aquesta sessió els seus trenta anys de carrera. 

La clausura musical del festival anirà precedida, com cada estiu, per la desfilada final, sota el lema que ha mogut el festival, United for Peace. Una desfilada “colorista, reivindicativa i col·lectiva” per a llançar al món un clam per la pau, segons han afirmat els organitzadors.

També et pot interessar

stats