Roma atrau la creativitat valenciana més nostàlgica

Tono Vizcaíno i Anna Talens presenten els projectes becats en la Reial Acadèmia d’Espanya en la capital d’Itàlia.

Els valenciana Tono Vizcaíno i Anna Talens en la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma
Els valenciana Tono Vizcaíno i Anna Talens en la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma / Arxiu

Les strade i piazze romanes estan atestades de persones nostàlgiques del passat que encara s’entreveu en les escultures, fonts i temples antics. Entre elles, passegen 23 joves seleccionats per a realitzar projectes artístics entorn de la singularitat de la capital d'Itàlia, i que enguany acull els valencians Tono Vizcaíno i Anna Talens.

Aquesta vesprada, la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma obri les seues portes al públic amb la inauguració de l'exposició Processi 146, que presenta els treballs realitzats pels artistes i investigadors durant la seua residència aquest últim any.

Buscar el passat de Roma en l’actualitat

Fotografia, cinema, arquitectura, teatre, literatura, disseny, història de l'art… Són ja 966 les ments virtuoses que s'han format en l'acadèmia des de l'any de la seua fundació, el 1873. En el cas de Tono, llicenciat en Història i doctor en Arqueologia, la seua obra ‘SPQR Now!’ mostra com el passat de l’època romana envaeix la vida quotidiana en formats insospitats. Un sàndwitx batejat Apollo, un paquet de sucre amb un dibuix d’un centurió o un petard anomenat Vulcano són alguns exemples que podem trobar al carrer, en restaurants o supermercats. “El que jo faig és recórrer la ciutat a la recerca de referents que la societat romana utilitza per a construir la seua identitat”, ha explicat a À Punt Notícies.

En aquesta recerca de caràcter antropològic, el valencià se centra en com la ciutat romana s’apropia del seu passat romàntic. “Es veu la identitat local i com se senten orgullosos pel seu passat imperial, però al mateix temps sembla que estan construint una imatge que el turista espera trobar”, ha apuntat sobre les menors referències que es poden trobar a la perifèria de la ciutat.

Fotografia del projecte ‘SPQR Now!’ (esquerra) i instal·lació de ‘Numen’ (dreta) / Arxiu

‘Numen’, trobar la sacralitat en els objectes pagans

L’artista de Carcaixent Anna Talens, doctora en Belles Arts per la Universitat de València, presenta un projecte batejat ‘Numen’, que té com a punt de partida la mitologia romana. “Aquesta paraula romana designa que en els llocs i els objectes hi ha una potencialitat poètica o màgica”, ha definit durant una entrevista telefònica.

La intenció és treballar amb la sacralització dels objectes pagans i construir amb ells una sèrie d’escultures i escenificacions, prenent com a referència el lararium, xicotets altars que es trobaven a les llars per a rendir culte als avantpassats per a protegir a les famílies. “Roma té una escala que ens trasllada a una antiguitat molt profunda, que és fonamental per a saber d’on ve la religió, els costums i la cultura mediterrània”, coincideix sobre la presència del passat en cada racó de la ciutat.

També et pot interessar

stats