Riba-roja vol que les dones tornen a formar part de les festes de fadrins

L’executiva municipal ha signat un acord amb l’associació organitzadora perquè les joves també hi puguen participar

Façana de l'Ajuntament de Riba-roja del Túria / À Punt NTC

Des de l'any 1987, no hi ha presència femenina en la junta directiva de l'associació Els Fadrins de Riba-roja de Túria. La inclusió de dones és un reclam que el consistori potenciarà en una futura campanya per a promocionar la seua participació activa. A l'espera d'una igualtat efectiva, recent és el cas d'Alba Felices, la veïna a qui li negaren fa dos anys l'entrada en l'entitat festera.

La jove ha recordat en declaracions a À Punt que, en 2022, es va fer una votació per a decidir si en 2024 podria participar en el grup organitzador de les festes i el resultat va ser negatiu. De la trentena de xics que integren aquest grup, vora un terç va donar el seu vistiplau, però la majoria va apostar pel costum que siguen els xics en exclusiva els que preparen les festes del municipi. Afirma que el principal motiu per rebutjar la seua participació, és el fet de ser dona. 

Vaig voler ser companya i formar part de les festes joves del meu poble. Se’m va fer una votació i va eixir que no. El principal motiu va ser que jo era dona i que jo no anava a entrar. Alba Felices - Jove de Riba-roja del Túria

Al consistori del municipi s'ha signat un acord municipal amb l'associació Els Fadrins, els encarregats d'organitzar les festes de joves. La regidora d’Igualtat de Riba-roja del Túria, Raquel Pamblanco, explica que abans les dones sí que participaven en l’organització de les festes, però que amb el pas dels anys s’ha perdut aquest costum i la festa s’ha anat masculinitzant. Amb l’acord que han signat ara, l’executiva municipal busca retornar als orígens i que la dels Fadrins torne a ser una festa igualitària. 

Per la seua banda, el president d’Els Fadrins per a les festes de 2026, Javi Soriano, conta que fa 37 anys que no hi ha dones en la directiva i que l’acord que permet la participació de les dones és “un avanç necessari”, ja que estem en el segle XXI.  

Una campanya divulgativa promourà la inclusió de les dones en l'organització festera, però fora del paper, la realitat té una altra cara. Alba Felicies afirma amb rotunditat que “no volen admetre dones” i que fa poc que li digueren que no a una altra. Ella fa dos anys que va tirar la tovallola després que la rebutjaren en dues votacions per majoria. Ara, és escèptica davant una espera llarga perquè, fins a 2027, no està prevista cap nova incorporació que equilibre la diferència.

També et pot interessar

stats