Rescatadors de rètols comercials per a salvaguardar el patrimoni gràfic dels nostres barris

TiposQueImportan és el nom d’aquesta iniciativa que s’acaba de presentar en el marc del programa València Capital Mundial del Disseny 2022

Rètols comercials a la ciutat de València / TiposQueImportan

Seria possible quan caminem pel carrer deixar el mòbil en la butxaca i parar atenció als cartells de les botigues més antigues? És el que intenta TiposQueImportan, una iniciativa que té com a objectiu recuperar el gran patrimoni gràfic que representen els rètols comercials a la ciutat de València. Alguns dels més coneguts són el de la tenda de souvenirs Nela, al costat de l'església de Santa Caterina, el de l’orxateria amb el mateix nom, o la mítica bodega Casa Montaña, al barri del Cabanyal.

“A més del seu valor artístic, els rètols tenen un valor històric i sentimental, ja que ens traslladen a moments viscuts en els establiments de tota la vida i representen la identitat dels carrers i els barris de la nostra ciutat”, afirma Miguel Maestre en El dia À Punt (escolta l'entrevista completa), dissenyador i impulsor d’aquest projecte que s’acaba de presentar en el marc del programa València Capital Mundial del Disseny 2022.

Qualsevol pot convertir-se en rescatador de rètols però per a això, apunta Maestre, és vital canviar la mirada i "abandonar la presbícia de viatger" que ens fa veure sempre les mateixes coses i no mirar més enllà. Una volta superat això, només cal tindre un telèfon mòbil, fotografiar el cartell que es desitge rescatar i pujar-lo amb geolocalització al web www.tiposqueimporta.com.

El projecte forma part de la Xarxa Ibèrica en Defensa del Patrimoni Gràfic, una associació que va nàixer l’any passat amb vocació de salvaguardar i protegir aquestes joies en perill d’extinció per culpa de les franquícies i la gentrificació.

Perruqueria Casa Vicente
Perruqueria Casa Vicente / Juan Nava
Cine Metropol
Cine Metropol / Juan Nava
Accesorios E. Prieto
Accesorios E. Prieto / Juan Nava
Casa Felipe
Casa Felipe / Juan Nava
Librería papelería
Librería papelería / Juan Nava
Papelería Regolf
Papelería Regolf / Juan Nava
Plaça del Doctor Collado
Plaça del Doctor Collado / Ángel Martinez
Vicente Carbonell
Vicente Carbonell / Juan Nava
Sociedad Anónima Electra
Sociedad Anónima Electra / Juan Nava

També et pot interessar

stats