Els relats al voltant de les fogueres i els contes de Cuba protagonitzen el festival d’oralitat de València

El Museu d’Etnologia acull una nova edició del festival, que pretén reivindicar “la necessitat d’escoltar les paraules de viva veu”.

Cartell promocional de la quarta edició del festival 'Al caliu de les paraules' d'aquest dissabte
Cartell promocional de la quarta edició del festival 'Al caliu de les paraules' d'aquest dissabte / Museu d'Etnologia

Històries quotidianes, relats humorístics o rondalles que han passat de generació en generació. Són algunes de les manifestacions orals que aquest dissabte s’escoltaran al Museu d’Etnologia de València, en el quart festival Al caliu de les paraules. Una conferència i una sessió de contes de Cuba per a adults són algunes de les novetats que incorpora enguany aquest festival, organitzat per a “reivindicar la importància de la paraula i la necessitat d’escoltar-la de viva veu”.  

Les activitats començaran amb una xarrada de Rafael Beltrán, catedràtic de Literatura Espanyola i autor d’un llibre que recull el protagonisme de les rondalles valencianes en el folklore universal. Beltrán exposarà el seu treball de recopilació dels contes del món a partir de les set de la vesprada. 

Posteriorment, els contes tradicionals cubans seran els protagonistes. Coralia Rodríguez, una destacada figura de la narrativa oral de Cuba, presentarà als assistents un recull de relats que s’escolten al seu país. 

I per a tancar aquest quart festival d’oralitat, la professora i pedagoga Anna Ballester, la narradora Almudena Francés i Paula Carbonell, especialista en promoció lectora, a partir de les deu de la nit contaran diversos relats al voltant de les fogueres que s’encendran als patis del Museu d’Etnologia de València. 

Alternativa d’oci d’altres temps 

Totes aquestes activitats gratuïtes, pretenen acostar els assistents a la tradició oral tan present en altres temps amb menys alternatives d’oci: “La gent està necessitada, sense saber-ho, de retrobar-se amb la veu en viu i en directe”. Per aquesta raó, el Museu d’Etnologia “ha recuperat l’oralitat tradicional amb una trobada al voltant del foc, on, com es feia antigament, es contaven històries, dites i acudits”, segons ha explicat Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació Provincial, titular del museu. 

“El fet de contar històries existeix de molt abans de la popularització dels monòlegs tan populars en les televisions i els teatres. Des de sempre al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també ho han fet entre adults”, recordava Rius.

També et pot interessar

stats