La rehabilitació de l’alqueria de Falcó trau a la llum una làpida funerària romana

La troballa parla d'una família de serfs als afores de la ciutat emmurallada

La rehabilitació de l’alqueria de Falcó trau a la llum una làpida funerària romana

La rehabilitació de l'alqueria de Falcó, al costat de la ronda Nord de València, ha tret a la llum una troballa històrica que està donant dades de la societat de la Valentia romana mai imaginades. Una làpida funerària que parla d'una família de serfs als afores de la ciutat emmurallada.

Al SIAM, el centre d'arqueologia municipal, està la troballa que han fet a l'alqueria. A la làpida, d'època romana, apareix una inscripció, Hilaro, la persona que va morir, i Primitiva, que es la seua dona, cònjuge, i que va faltar als 70 anys. 

Amb aquesta ofrena mortuòria podríem saber de quina família es podia tractar. La inscripció completa apunta que DM 'Dis Manibus', és una invocació als déus manes, els déus familiars, protectors de la llar. Hilaro és el protagonista i difunt. Primitiva és qui fa l'ofrena, la seua cònjuge, i BM, una fórmula tradicional que és a qui mereixia l’ofrena. 

El fet que no hi haja cognoms fa pensar a les arqueòlogues del SIAM que no seria una família de patricis. Expliquen que fa suposar que eren esclaus o lliberts, que són esclaus alliberats. 

La regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, assegura que, gràcies a aquesta troballa, es poden descobrir assentaments de l'època romana en zones de la ciutat dels quals no es tenia constància.

L'alqueria, del segle XIV, tenia amagada la làpida d'Hilaro al peu del mur de la façana, molt pròxim a la porta principal. 

També et pot interessar

stats