'Red' i 'Red Cunt': les cineastes visibilitzen la menstruació en les pantalles

La regla s'ha tractat com un tema tabú en el cine o des d'una perspectiva negativa, per això en el Dia Internacional de la Higiene Menstrual es reivindica que la ficció aborde la menstruació d'una manera natural i educativa

El 28 de maig se celebra el Dia de la Higiene Menstrual

Són poques les vegades que s'ha sentit la paraula menstruació en el cine, i quan ha passat, com en la pel·lícula Carrie de Brian de Palma, ha sigut la desencadenant d'escenes terrorífiques.

Al llarg de la història, la ficció ha invisibilitzat una funció natural del cos que viu una de cada quatre persones a tot el món cada mes. Considerada poc elegant, la regla no apareixia en pantalla i els personatges femenins no feien mai menció al sagnat o als malestars derivats.

Ara, cinquanta anys després de veure com Carrie es traumatitzava a la dutxa de l'escola per no haver rebut cap classe d'educació sobre la menstruació, la pel·lícula Red de Disney, dirigida per Domee Shi, dona i asiàtica, posa la regla en el centre de la història.

També ho fa el documental germanocatalà Red Cunt, on la seua directora, Toti Baches, explora sense pudor i amb un esperit divulgatiu i normalitzador els misteris de la menstruació.

Amb aquestes peces audiovisuals es fa un primer pas per a canviar la manera amb la qual es representa la regla, una desconeguda encara per a una gran part de la població mundial i que està rodejada de molts mites, especialment en països infradesenvolupats.

Per aquesta raó, en el Dia de la Higiene Menstrual, que se celebra aquest dissabte, la normalització i la visibilització de la menstruació és més necessària que mai.

També et pot interessar

stats