Ramon Ramon, Àlex Matas, Jordi Valls i Ferran Joanmiquel, guanyadors dels Premis Octubre 2020

Els guardons de l'editorial Tres i Quatre reconeixen obres inèdites de narrativa, assaig, poesia i teatre escrites en català.

D'esquerra a dreta, Àlex Matas, Ramon Ramon i Jordi Valls
D'esquerra a dreta, Àlex Matas, Ramon Ramon i Jordi Valls

Ramon Ramon, Àlex Matas, Jordi Valls i Ferran Joanmiquel són els guanyadors dels 49 Premis Octubre de narrativa, assaig, poesia i teatre que organitza l'editorial Tres i Quatre i que guardonen obres inèdites escrites en català.

L'obra No sé què mor de Ramon Ramon (Catarroja, 1970) ha guanyat el Premi Andròmina de narrativa i ha sigut escollida entre un total de 74 originals presentats. El jurat compost per Borja Bagunyà, Manuel Baixauli, Margarida Casacuberta, Marina Porras i Anna Punsoda ha valorat “la qualitat de l’escriptura, la profunditat de la reflexió assagística, la consolidació d’un projecte dietarístic on es combina la reflexió abstracta amb l’experiència quotidiana”.

Un assaig sobre la frontera

El Premi Joan Fuster d'assaig ha sigut per a Els marges dels mapes d’Àlex Matas (Barcelona, 1975). Els membres del jurat, Sebastià Carratalà, Ferran Garcia-Oliver, Mariona Lladonosa, Antoni Martí Monterde i Joan Safont han valorat 29 originals i han reconegut sobre l'obra guanyadora que “es tracta d’un assaig que gira entorn del concepte de frontera, un tema que sempre ens ateny i ens commou, tot fent ús de materials literaris contemporanis que tot just repensen territoris ambigus i problemàtics”.

Univers poètic singular

Pel que fa al Premi Vicent Andrés Estellés, al qual s'han presentat 97 originals, el guardó se l'ha endut Jordi Valls Pozo (Barcelona, 1970) per Pla 10 de l’espai exterior, una obra amb la “voluntat de construir una posició poètica que parteix de l’experimentació contemporània per crear un univers singular”, ja que “el caracteritzen: una atmosfera d’imatges vives, impactants; la crítica social des del joc i l’humor; i la combinació de formes en prosa, teatrals i líriques”, ha destacat el jurat format per Anna Ballbona, Anna Gual, Jordi Marrugat, Ricard Mirabete i Pere Antoni Pons.

Una obra sobre el genocidi lingüístic

Per últim, Tots els color del blanc, de Ferran Joanmiquel (Girona, 1975) s'ha emportat el Premi Pere Capellà de teatre entre 59 originals aspirants. Cristina Clemente, Francesc Foguet, Andreu Gomila i Aina Tur, els membres del jurat, han apuntat “el valor metaforicosimbòlic del text, que aborda la temàtica del genocidi lingüístic a través d’un poble imaginari i una llengua a la qual sols resta un parlant”.

També et pot interessar

stats