Quatre països acusen l'organització del Festival d'Eurovisió de falta de transparència per anul·lar les seues puntuacions

La UER va anul·lar-los la puntuació al·legant haver detectat irregularitats en els vots de sis jurats professionals

Representants de Romania en Eurovisió
Representants de Romania en Eurovisió / Alessandro Di Marco (Efe)

Almenys quatre països han acusat de falta de transparència la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del Festival d’Eurovisió, per anul·lar la seua puntuació al·legant haver detectat irregularitats en els vots de sis jurats professionals.

En concret, Romania, Geòrgia, Montenegro i l'Azerbaidjan han demanat explicacions als organitzadors d'Eurovisió per la decisió comunicada en el transcurs de la final del dissabte a Torí (Itàlia). L’organització va reemplaçar els resultats pels calculats per un algoritme, després d'haver detectat unes "irregularitats" en la votació.

Segons ha denunciat la televisió romanesa en un comunicat, la portaveu del jurat romanés, Eda Marcus, no va poder comunicar directament la puntuació com estava previst i ha assegurat que la votació va ser modificada sense justificació. TVR ha explicat que el jurat romanés va atorgar la puntuació màxima (12 punts) a Moldàvia, valoració que la UER va modificar en favor d'Ucraïna.

Per la seua banda, Geòrgia també ha denunciat els canvis en la puntuació del seu jurat després d'atorgar 12 punts a Ucraïna, que van passar a sumar-se al marcador del Regne Unit. L'emissora pública Georgian Public Broadcaster ha precisat, a més, que la delegació georgiana no tenia interés de "manipular" els resultats de la competència, ja que el representant del seu país "lamentablement" no va passar a la fase final.

Considera, no obstant això, de "fonamental importància" per al jurat nacional aconseguir 12 punts per a un "digne concursant, que en aquest cas era el representant d'Ucraïna, que va obtindre una victòria contundent". 

Igual que en el cas de Romania i Geòrgia, els vots del jurat professional de l'Azerbaidjan els va anunciar el representant de la UER, que va atorgar 12 punts al Regne Unit, i no a Ucraïna, com assegura la televisió pública del país. La Companyia de Radiodifusió Pública de l'Azerbaidjan ha lamentat l'incident i ha enviat a l'organització d'Eurovisió la llista dels països votats pel seu jurat professional, segons la qual Ucraïna hauria rebut els 12 punts.

El quart país que ha demanat explicacions ha sigut Montenegro. La televisió pública RTCG ha garantit que la votació del jurat es va dur a terme en un "procediment regular" que va ser "certificat degudament". Per tant, "no veuen raó per a sospitar de l'existència de cap irregularitat". L'equip d'Eurovisió RTCG assenyala que informarà el públic tan prompte com siga possible sobre tota la informació que reba de la UER.

També et pot interessar

stats