El programa de ràdio ‘El Mur’ es transforma en una exposició
La mostra recupera la memòria dels represaliats pel feixisme a través de fotografies, objectes i testimonis
El projecte de pòdcast multimèdia El Mur fa el salt als museus amb l'exposició Una història de la nostra memòria democràtica. La mostra recull fotografies d’arxiu, documents personals i testimonis dels nostres avantpassats, els horrors de la guerra i la repressió dels feixismes del segle XX i es pot visitar fins al 26 de març al Palau Joan de Valeriola de València, seu de la Fundació Chirivella Soriano.
L’exposició tracta de recuperar les històries silenciades durant dècades perquè la veu de les víctimes no caiga en l’oblit i està comissariada pels periodistes Carlos López Olano i Eduard Torres. À Punt Mèdia i la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV) patrocinen el projecte.
A partir del treball de quatre anys d’investigació periodística, s’han recuperat objectes de gran valor historiogràfic, com ara el rellotge del Mercat Central d’Alacant, que s’exposa per primera vegada i encara marca l’hora exacta del bombardeig on van perdre la vida més de 300 persones el 25 de maig del 1938. Un atemptat més letal que la tragèdia de Guernica.
També hi ha objectes de caràcter més personal, com la botella que va permetre identificar un dels afusellats a la fossa comuna de Paterna o un tros de fil d’aram de la reixa d’un camp de concentració nazi al sud de França, així com testimonis únics com el de Paco Aura, considerat l’últim supervivent valencià del camp de Mauthausen.
D’altra banda, l’exposició recupera la història dels hospitals Internacionals d’Ontinyent i Alcoi, els camps de concentració d’Albatera i Los Almendros, la presó de dones de la Petxina i la presó d’homes del Monestir de Sant Miquel dels Reis, llocs que tingueren un paper fonamental durant la guerra i la postguerra, tot i que hui en dia molta gent ho desconeix.
En definitiva, es tracta d’un homenatge als oblidats que vol servir per a ajudar a tancar ferides i fer justícia amb la història.