El Premi Cervantes 2018 es resol en un any sense Nobel de Literatura

En els més de quaranta anys de vida que té el premi, solament en quatre ocasions ha recaigut en una dona.

El nicaragüenc Sergio Ramírez, premi Cervantes de l'edició 2017
El nicaragüenc Sergio Ramírez, premi Cervantes de l'edició 2017 / Europa Press

El nom del guanyador o guanyadora del Premi Cervantes 2018 es revela aquest dijous amb més expectativa de l'habitual. El guardó, que és considerat el Nobel de Literatura en castellà, cobra especial rellevància enguany perquè l'acadèmia sueca ha ajornat fins a 2019 la concessió d'aquest premi.

Encara que no figura en les bases, habitualment es compleix una llei no escrita que reparteix el premi alternativament entre Llatinoamèrica i Espanya. Si aquesta tradició es complira, s'atorgaria enguany a Espanya, ja que en 2017 ho va guanyar el nicaragüenc Sergio Ramírez.

40 anys de vida i només 4 dones premiades

Dotat amb 125.000 euros i considerat el més prestigiós guardó de les lletres espanyoles, el Premi de Literatura en Llengua Castellana Miguel de Cervantes es concedeix anualment. Va ser creat en 1975 pel Ministeri de Cultura espanyol, i reconeix la trajectòria d'un escriptor o escriptora que, amb el conjunt de la seua obra, haja contribuït a enriquir el llegat literari hispà.

En els més de quaranta anys de vida que té aquesta condecoració, solament en quatre ocasions ha recaigut en una dona: les espanyoles María Zambrano (1988) i Ana María Matute (2010), la cubana Dulce María Loynaz (1992) i la mexicana Elena Poniatowska (2013).

Des de la seua creació, el premi es concedeix a la fi d'any i es lliura el 23 d'abril, dia de la defunció de Miguel de Cervantes.

També et pot interessar

stats