Polirítmia porta al centre de València Marala, La Plazuela i Maria del Mar Bonet al juliol

El festival programa concerts oberts de grups que aposten pel turc, el suec, l'armeni, el kurd, el georgià o l'àrab

Les integrants de Marala estaran en la plaça de l'Ajuntament de València en la primera jornada de concerts programada en el Polirítmia d'enguany
Les integrants de Marala estaran a la plaça de l'Ajuntament de València en la primera jornada de concerts programada en el Polirítmia d'enguany / Facebook Marala

Temes en francés, turc, suec o, fins i tot, kurd. Són algunes de les llengües que portarà fins al centre de València la sisena edició del festival Polirítimia, que organitza l’Institut Valencià de Cultura, i que s’endinsa en la música i la dansa del Mediterrani els nou primers dies de juliol.

El director artístic del festival, Rafel Arnal, ha destacat que els escenaris "amplificaran les veus de la nostra terra gravitant al voltant d'altres sistemes sonors veïns, en una mena de galàxia folklorista on s'escoltaran moltes llengües, com el francés, el turc, el suec, l'armeni, el kurd, el georgià, l'àrab o el castellà, entre altres, al mateix temps que aprofundirem en la rica varietat musical del nostre àmbit lingüístic, específicament en l'oriental baleàric".

A més, Arnal ha destacat que el festival Polirítimia contempla diverses col·laboracions, com la que ha establit el Polirítimia amb la promotora egípcia-francesa Mir'a, per a acollir artistes del Líban i Síria en el programa de concerts, o la que s'ha dut a terme amb la Valencian Music Office per a organitzar la jornada d'internacionalització de les músiques d'arrel.

Inici de la Fira de València

Polirítmia començarà el dissabte 1 de juliol, amb El Sarau de la Fira, emmarcat en Les Nits de Folk de la Gran Fira de València, una sessió oberta de música i ball a la plaça de l'Ajuntament. L’endemà, començaran els concerts gratuïts amb la proposta de Marala, on les tres intèrprets presentaran el seu treball més recent, Jota de morir.

L'endemà tindrà lloc la jornada de conferències de la sala Matilde Salvador de La Nau, que inclourà el concert didàctic de Rubén Alonso, Antropoloops, un acostament creatiu al patrimoni immaterial sonor des de la lògica de la remescla musical. A la nit, la plaça de l'Ajuntament acollirà un concert de La Maria, la cantant d'Oliva que està revolucionant el cant valencià, que presentarà en el Polirítmia L'Assumpció, el seu primer treball d'estudi.

El dimarts 4 de juliol l'escenari de Polirítmia en la plaça de l'Ajuntament acollirà a les xiques de la Balkan Paradise Orchestra, que estrena Catarsi, el seu nou espectacle, i simbolitza el moment d'alliberament emocional a través de la música, el moviment i la festa.

L’endemà, 5 de juliol, en el Teatre Rialto de València, l'artista valenciana Tere Núñez presentarà els resultats de la seua residència artística internacional amb el duo portugués Couple Coffee, mentre que a la plaça de l'Ajuntament serà el torn del turc Ali Dogan Gönültas, que presentarà Kigi, el seu primer àlbum en solitari.

El dijous 6 de juliol hi haurà, de nou, una doble proposta artística. En el Teatre Rialto, Álvaro Sola, artista multidisciplinari que atorga a la indústria musical i al flamenc una amalgama d'imatges i sons frescos, presentarà l’espectacle Punyals. Després, en la plaça de l'Ajuntament, el grup La Plazuela reivindicarà les arrels andaluses amb un discurs renovat que té com a pilars principals el flamenc, la música electrònica i el nu-funk.

El divendres 7, la menorquina Anna Ferrer presentarà en el Rialto Parenòstic, un treball que fusiona creació i tradició. A les 22:00 hores, el libanés Aleph arribarà a la plaça de l'Ajuntament amb la seua fusió de tres mons: el del jazz, el del flamenc i l'oriental.

L'endemà, la programació començarà a les 18:30 hores amb l'actuació itinerant dels Muixerangues de la Fira, que enguany comptarà amb la Muixeranga d'Algemesí. A les 20 hores, el Teatre Rialto acollirà la proposta dels valencians N340, que combina sense complexos tradicions com la valenciana, la mediterrània o la roquera. Després serà el torn de la siriana Mais Harb amb l'espectacle Arabic Music Show, una mescla de cançons pròpies i temes del folklore àrab, especialment sirià.

La sisena edició de Polirítmia conclourà el diumenge 9 de juliol amb un programa doble. A les 20:00 hores, en el teatre Rialto, el trio Samaïa presentarà Traversées, un repertori que aprofundeix en les tradicions més estimades per les tres cantants i ret homenatge a les llengües regionals de França, així com Europa i Orient Pròxim. La clausura final del festival vindrà de la mà de Maria de la Mar Bonet, en la plaça de l'Ajuntament.

Paral·lelament a la programació escènica, Polirítmia també ha proposat una sèrie d’accions formatives que es desenvoluparan durant els primers dies de juliol. 

També et pot interessar

stats