La poesia en valencià de Pablowsky ompli els escenaris de tot el món

Aquest artista de Petrer és campió d’Europa de poetry slam, on va guanyar davant de 24 països més amb un poema escrit en valencià

La poesia en valencià triomfa als escenaris de tot el món / À Punt NTC

Els joglars del segle XXI pugen als escenaris en competicions de poesia escènica, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, celebrat aquest dimarts, 21 de març. L'actual campió d'Europa de l'anomenat poetry slam es diu Pablowsky. És de Petrer (Vinalopó Mitjà) i va captivar el públic de Roma amb un poema en valencià.

"Els slammers, al cap i a la fi, són poetes que es dediquen a fer poesia oral o escènica", ha explicat el jove. Com un joglar del segle XXI, Pablowski fa poesia social i la interpreta damunt dels escenaris de tot Europa. Poemes propis, sense attrezzo i en només tres minuts. El públic és el jurat.

“Un dels millors moments de la meua vida va ser veure com jo estava parlant en alacantí, en petrerí, davant de 24 països, sobre tot un públic italià i que m'entenien", ha recordat. Aquest petrerí, que fa poesia en les quatre llengües de l'Estat, va triomfar a Roma amb un poema en valencià.

"Pertanc a un poble de pobles, un mosaic de 34 comarques on el món s'explica en diminutius. No feu vostra aquesta llengua, si no coneixeu la sang de la pobresa", ha recitat. Pablowsky anirà al Campionat del Món de Poesia Escènica, que se celebra a Sao Paulo a l'octubre. Nous poetes per a temps nous.

També et pot interessar

stats