Peníscola reivindica la figura històrica del papa Luna en el 600 aniversari de la seua mort

El consistori recuperarà obres, tractats, pergamins i butles amb la col·laboració del Vaticà

Peníscola reivindica la figura del papa Luna / À Punt NTC

Tal dia com hui, fa 600 anys, moria a Peníscola (Baix Maestrat) el summe pontífex Benet XIII, més conegut com el papa Luna. La Ciutat en la Mar ha declarat el 2023 any papa Luna per a reivindicar la figura del seu veí més emblemàtic i també per a deixar arrere la visió d’heretge i culpable que li va deixar l’Església del segle XIV.

En els últims anys, Peníscola ha remarcat el llegat deixat a la ciutat: relíquies com la creu processional, però sobretot les dependències d'un castell convertit en palau de llegenda, i és que el papa Luna el va convertir en la seu pontifícia i el seu nom s’ha convertit en una icona que bateja avingudes i hotels. Als bars fins i tot prenen el beuratge miraculós que el va salvar d'un enverinament. De fet, sis segles després està en marxa fins i tot un litigi pel seu crani, considerat un reclam cultural. 

El projecte de l’Ajuntament per a fer memòria a la seua figura no és només reivindicar el seu nom, sinó que té un objectiu a llarg termini més ambiciós: recuperar obres, tractats, pergamins o butles en què ja està col·laborant el Vaticà. Mentrestant, una vintena d'activitats acosten enguany al públic el papa que alguns van voler sumir en l'oblit.

També et pot interessar

stats