La pel·lícula libanesa 'Riverbed', guanyadora de la Palmera d'Or de la Mostra de València 2023

El premi a la millor actriu recau sobre Claudia Faci pel seu paper en Marina, Unplugged, la pel·lícula valenciana que conta l'ascens al poder d'una política d'extrema dreta.

Omaya Malaeb, l'única actriu de 'Riverbed' que ha pogut estar present pel conflicte entre Israel i Palestina. / Omaya Malaeb
28 d'octubre 2023 - 20:00

La Mostra de València 2023 toca a la fi amb una clara triomfadora. Riverbed, la pel·lícula dirigida pel libanés Bassem Breche, ha obtingut el premi més important del festival, la Palmera d'Or de la Mostra. Riverbed també ha aconseguit el premi a la millor fotografia (Nadim Saoma) i el de la millor banda sonora (Sharif Senhaoui), en una gala de clausura farcida de referències al treball del director italià Paolo Sorrentino, el qual va rebre fa només uns dies la Palmera d'Honor a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València.

El jurat de la Mostra, format per especialistes de diferents nacionalitats, ha destacat de 'Riverbed' la "poesia visual" i la capacitat de la cinta per a narrar el rebuig social que pateix una dona que ha sigut mare, a més d'haver pogut "conjugar magistralment dues temporalitats diferents i barrejar espais interiors i exteriors".

El guardó de la Palmera d'Or, dotat amb 30.000 euros d'ajuda a la producció i 15.000 euros destinats a la distribució espanyola, l'ha arreplegat l'actriu protagonista, Omaya Malaeb, ja que la resta de l'equip humà no ha aconseguit obtindre el visat per a viatjar fins a València a causa de la situació del conflicte entre Israel i Palestina.

Tanmateix, Riverbed no ha sigut l'única pel·lícula libanesa premiada. En la secció informativa del festival, Dancing on the Edge of a Volcano ha sigut reconeguda amb el Premi À Punt del Públic amb la màxima puntuació i s'emetrà en la televisió pública valenciana pròximament. El film aborda en clau documental la història del rodatge de Costa Brava, Líbano (també projectada en el festival), quan l'equip hagué de fer front a una explosió en el port de Beirut en plena pandèmia.

Les altres grans guanyadores del festival han sigut Cidade Rabat, de la portuguesa Susana Nobre, que gira al voltant dels sentiments de pèrdua, soledat i feminitat en la vida quotidiana d'una dona i que ha aconseguit la Palmera de Plata. Així mateix, la marroquina Deserts, una comèdia amb pinzellades de misticisme que reivindica les aldees del sud del Marroc, ha guanyat els premis a la millor direcció (Faouzi Bensaïdi) i al millor actor per als seus dos protagonistes (Fehd Benchemsi i Abdelhadi Talbi).

Pel que fa a la presència valenciana en el palmarés, el jurat ha reconegut la interpretació de l'actriu i ballarina Claudia Faci en la cinta valenciana Marina, Unplugged, dirigida per Alfonso Amador, la qual aprofundeix en el discurs polític de l'extrema dreta. Quant al premi al millor guió, aquest ha sigut per a la pel·lícula Lost Country, ambientada en la convocatòria electoral del Belgrad de 1996 en què Milošević va perdre el poder de manera sobrevinguda.

Aquest diumenge 29 d'octubre, les pel·lícules guardonades amb la Palmera d'Or, la Palmera de Plata i el Premi del Públic podran veure's als Cines Babel. La 38a edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani ha estat organitzada per l'Ajuntament de València en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura (IVC), el Palau de la Música, Barreira Arte + Diseño i À Punt Mèdia com a mitjà oficial. 

També et pot interessar

stats