El director palestí Rami Alayan denuncia "l'intent de callar la veritat del poble palestí" a la Mostra

El film de terror A House in Jerusalem posa el focus en l’origen del conflicte amb Israel

Rami Alayan entrevistat per À Punt

El conflicte entre Israel i Palestina ha despertat l'interés sobre una de les cintes que es presenta aquesta setmana en la Secció Oficial de la Mostra de Cinema de València. A House in Jerusalem posa el focus en l'origen del conflicte i À Punt Notícies ha pogut parlar amb Rami Alayan, coguionista del film juntament amb el seu germà Muayad. "El més important que pot fer la societat palestina és no deixar de parlar de la seua situació, per a no deixar que aquells que estan en el poder se senten lliures per a fer el que vulguen”, afirma Rami Alayan que, a més, denuncia un “intent deliberat de callar la veritat del poble palestí”.

A House in Jerusalem aborda el dol i el creixement personal d'una xiqueta jueva-britànica, Rebecca, que viatja amb el seu pare des d'Anglaterra a Jerusalem per a iniciar una nova vida que l'ajude a superar la mort de sa mare. En la nova llar, una casa antiga, habita el fantasma d'una misteriosa xiqueta palestina de la seua edat.

Una història que recorda a la dels mateixos germans Alayan, la família dels quals es va veure obligada a fugir i abandonar sa casa a Jerusalem el 1948.

Aquesta és la primera pel·lícula palestina que recorre al gènere de terror per a expressar “l'experiència de la guerra, l'ocupació, la neteja ètnica i l'apartheid”, ha subratllat. La trama “comença i acaba com una història de terror. Al principi té elements d'un terror sobrenatural clàssic i al final és un terror psicològic més pròxim a la realitat” que pateix el poble palestí des de fa 75 anys.

Rami Alayan agraeix comptar amb la plataforma que suposa la Mostra “per a relatar una història palestina”. La pel·lícula naix dels seus records de la infància i il·lustra “una casa específica i la família que es va mudar allí", però alhora parla del conjunt del seu territori i de les "nombroses històries familiars similars amb traumes semblants”, explica. 

Sobre una possible solució a la llarga crisi entre els territoris palestins i Israel, el guionista assegura que “el centre del conflicte ve de l’expulsió dels palestins i de l’expropiació de les seues terres i propietats” i apunta que una eixida en el futur “no pot trobar-se sense entendre aquesta idea bàsica”.

“Cal aprendre més al voltant d’aquesta qüestió per a veure d’on prové, i una vegada tinguem aquesta informació serà molt més fàcil entendre on està el problema i quines són les solucions possibles per al conflicte”, matisa Rami Alayan.

D'altra banda, el guionista s'ha referit a la situació actual a la Franja de Gaza: "És un moment per a l'acció, tots hem de contribuir a canviar el que està passant. Hi ha un intent deliberat de silenciar la veritat del poble palestí i això fa que la nostra presència ací siga significativa, per això agraïsc al festival que ens haja seleccionat".

Aquest dilluns, a les 20:00 hores, encara hi ha una oportunitat per a gaudir del film dins de la programació de la Mostra de València.

També et pot interessar

stats