'Parásitos', gran triomfadora dels Oscars

La representació espanyola se n’ha anat de buit: 'Dolor y gloria', 'Klaus' i Antonio Banderas s’han quedat sense estaueta.

FOTO PORTADA: Bong Joon Ho, amb les quatre estatuetes

La pel·lícula sud-coreana Parásitos, dirigida per Bong Joon-ho, ha sigut la gran triomfadora dels Oscars, després de guanyar quatre premis: millor pel·lícula, millor director per a Bong Joon-ho, millor guió i millor pel·lícula internacional. A més, ha fet història, ja que per primera vegada un film no rodat en anglés guanya el premi a millor pel·lícula.

En un dels anys de cinema de major qualitat dels últims temps, els Oscar s’han agenollat plens d’admiració davant el descomunal fenomen de Parásitos. És una comèdia negra sobre la desigualtat i el costat més térbol del capitalisme que s’ha convertit en la primera cinta en un idioma diferent de l’anglés a emportar-se l’Oscar a la millor pel·lícula, en els 92 anys de vida dels premis. 

Ni Martin Scorsese, ni Quentin Tarantino, ni Sam Mendes: ningú ha pogut frenar Bong Joon-ho i Parásitos, que ja figura amb honor en els annals del cinema.

Davant un Dolby Theatre lloc dempeus, Bong Joon-ho ha recordat una frase de Martin Scorsese: “El més personal és el més creatiu”. 

Del Festival de Cannes als Oscars, passant pels Globus d’Or o els Bafta, el film sud-coreà ha aconseguit convéncer la indústria de Hollywood que hi ha vida més enllà dels països angloparlants, tot un mèrit per a una cinta que als Estats Units es veu amb subtítols i que ha recaptat en tot el món 165 milions de dòlars.

Arribar fins als Oscar, un èxit per a Klaus

Klaus

D’altra banda, la representació espanyola se n’ha anat de buit: Dolor y gloriaKlaus i Antonio Banderas s’han quedat sense estaueta.

“No ha pogut ser l’Oscar, però estar allí era pràcticament impossible”, ha bromejat a Les notícies del matí Gustavo Ferradas, un dels productors de la cinta. Ferradas ha afirmat que jugaven “contra els millors” i que lluitar contra Pixar o Dreamworks era quasi impossible. No obstant això, s’ha mostrat satisfet per la nominació: “Donem l’enhorabona i estem contentíssims d’haver arribat als Oscars”.

Klaus és la primera pel·lícula d’animació en què participa Netflix, a qui pertanyen els drets de projecció. “En un primer moment, digueren que no estaven interessats en animació perquè tenien un altre tipus de públic, però poc després es donaren compte que l’animació genera un retorn econòmic molt gran”, ha apuntat. La companyia no dona xifres concretes d’audiència, però Ferradas es vanagloria de l’acollida internacional que han tingut gràcies al treball de més de 250 persones.

El irlandés, gran derrotadaEl irlandésEl irlandés

,

gran derrotada

La victòria de Parásitos ha deixat amb regust amarg 1917, la pel·lícula bèl·lica de Sam Mendes i que, a pesar de ser la gran favorita, s’ha hagut de conformar amb tres premis: millor fotografia, millors efectes especials i millor mescla de so.

Érase una vez en Hollywood, Joker i Le Mans 66 han obtingut dos premis cada una, mentre que la gran derrotada de la vetlada ha sigut El irlandés de Martin Scorsese. Va aterrar en els Oscar amb deu nominacions i no s’ha endut cap estatueta.

Phoenix i Zellweger, guardons a millor interpretació

En les categories d’interpretació no hi hagut sorpreses. Joaquin Phoenix ha aconseguit l’Oscar al millor actor per Joker, i Renée Zellweger, el de millor actriu per Judy

Els premis de millor actriu i actor de repartiment han anat a para a Laura Dern per Historia de un matrimonio, i Brad Pitt per Érase una vez en Hollywood, respectivament.

Primera dona que guanya el premi a la banda sonora

Joker no només ha aconseguit el guardó de Phoenix, sinó que ha fet història amb el premi a la millor banda sonora per a Hildur Guðnadóttir, la primera dona a aconseguir aquest guardó en la història dels Oscar.

També et pot interessar

stats