Cayetana Guillén Cuervo protagonitza 'Pandatària' en Sagunt a Escena

L'espectacle de dansa teatral està dirigit per Chevy Muraday i compta amb dissenys d'Okuda San Miguel

La quarantena edició del certamen programa esta oda a la llibertat aplaudida per crítica i públic al festival de Mèrida / À Punt NTC

Cayetana Guillén Cuervo encapçala el repartiment de Pandatària, l'última obra del director i coreògraf Chevy Murray, que ha aterrat aquest dissabte a Sagunt (Camp de Morvedre) amb una única funció. Aquest espectacle de dansa teatral compta amb dissenys de l'artista urbà Okuda San Miguel, i forma part de la programació del festival de teatre Sagunt a Escena.

Els programadors de la quarantena edició del certamen no han volgut deixar escapar l'oportunitat de disposar d'una obra de la qual destaquen l'originalitat de la seua proposta escènica i l'heterogeneïtat dels intèrprets, sense oblidar el reconeixement del creador, guardonat amb el premi Nacional de Dansa.

Una illa-presó reconvertida en altaveu

Pandatària ha sigut escrita a partir d'un text de Laia Ripoll i és una representació dramatitzada sobre una idea que posaren en pràctica en l'imperi romà fa més de dos mil anys. El terme que dona nom a l'obra fa referència a una illa que funcionava com a presó a la mar Tirrena, que durant l'època de la dinastia julioclàudia es va convertir en la destinació forçosa de les dones que se n'eixien de les normes. Segons el director, també s'ha volgut retre tribut a Ursula Hirschmann, activista jueva que va iniciar la seua lluita contra el feixisme durant els anys quaranta en aquesta mateixa illa-presó. Hirschmann va coescriure allí el Manifest de Ventotene, que es considera el punt de partida del federalisme europeu.

Una oda a la llibertat aplaudida per crítica i públic

Es tracta d’una oda a la llibertat i la tolerància, i un cant multidisciplinari que empra música rap i dansa com altaveu per a les persones oblidades i marginades. Una història que es desenvolupa en una illa dissenyada per Okuda, i en la qual el seu director ha estat dos anys immers abans de poder estrenar-la. A l'actriu Cayetana Guillém Cuervo li acompanyen el raper Elio Toffana, l'actriu transgènere La Merce i els ballarins Basem Nahnouh i Chus Western.

La peça s'ha estrenat fa a penes uns dies en el Festival de Mèrida, on ha tingut un excel·lent acolliment, abans d'arribar al festival organitzat per l'Institut Valencià de Cultura. En els pròxims mesos s'espera que rode per seixanta escenaris més.

També et pot interessar

stats