Sagunt a Escena, quaranta anys de teatre clàssic en un teatre amb segles d'història

Repassem la història d'aquest gran festival amb dues persones que hi han treballat des del principi

Sagunt a Escena celebra l'edició número 40 / À Punt NTC

El teatre romà de Sagunt (Camp de Morvedre) ha vist hores i hores de teatre, dansa i circ durant segles, i en les últimes quatre dècades ha deixat nits memorables gràcies al festival de teatre Sagunt a Escena, que aquest dijous inicia l'edició 40 amb una representació d’Èdip rei, de Sòfocles, la mateixa obra amb què es va inaugurar la primera edició.

Han sigut quatre dècades d'arts escèniques a l'aire lliure, en un teatre amb segles d'història que À Punt Notícies ha repassat amb qui més sap del que ocorre darrere dels focus. Ho conten dos treballadors, Loles Plaza i Juan Gallego, que treballen entre les bambolines del festival des dels inicis, quan encara no hi havia escenari i la gent havia de seure directament a les pedres de la graderia.

Ells han vist la criatura créixer, reformar-se, madurar i ara lluir esplèndida en els 40 que acaba de fer, i coneixen de primera mà els encerts i febleses de Sagunt a Escena, perquè ja hi estaven el primer dia. Aquells primers anys estigueren plens de dubtes i incertesa sobre si el festival funcionaria, però també era molt emocionant veure per primera vegada tanta gent en un antic teatre romà gaudir dels espectacles actuals, afirma Loles. 

També visqueren la gran reforma que va viure el teatre en els anys noranta, quan va estar tancat durant quatre anys en què el festival es va traslladar a la porta, explica Juan. Després d’això han passat dues dècades més en què Sagunt a Escena ha continuat creixent i ha arribat a ser un festival de teatre molt important que està en un moment “molt bo i molt xulo”, en paraules de Juan. 

Durant les últimes quatre dècades per aquest escenari han passat els grans noms de l'escena del moment. Així és que en aquesta mirada arrere hem volgut saber quina nit no oblidaran mai. Loles ha destacat cada vegada en què ha actuat Concha Velasco: afirma que sempre ha aconseguit posar el públic dret i aplaudir “sense parar”. Un record que, com assegura, li fa posar la pell de gallina només de pensar-hi. Juan, en canvi, recordarà especialment la nit que es va interpretar la famosa òpera Turandot, de Puccini. Per a ell és el millor espectacle que s’ha fet mai en el festival i creu que és molt difícil que es torne a fer alguna cosa pareguda. 

Aquest quaranté aniversari és important per a tots dos, però per a Juan encara és més especial perquè per a ell serà l'última edició com a treballador, ja que es jubila aquest agost. Li fa una mica de llàstima perquè han sigut molts anys, però deixa clar que no es deslliga del festival, ja que continuarà assistint-hi com a públic. 

El seu regal d'aniversari tornarà a ser una programació de primera línia, un any més, i bons desitjos. Juan espera que el festival dure quaranta anys més “de moment”, mentre que Loles demana que la cultura no acabe mai, perquè “açò és vida”.

El festival comença aquest dijous amb Èdip rei, i tancarà el dilluns 28 d’agost amb un concert d’El Diluvi. Entremig, més de tres setmanes de teatre clàssic, concerts i espectacles de dansa, que es poden consultar en el programa del seu web.

També et pot interessar

stats