Paiporta homenatja el contacontes Llorenç Giménez

El narrador va elevar l’oralitat de la llengua a una categoria europea com no n'hi havia abans

Llorenç Jiménez contava contes, però també cantava, contava acudits i feia trucs de màgia / À Punt NTC

Paiporta (Horta Sud) dedica les primeres jornades d'oralitat en valencià al narrador Llorenç Giménez, un mestre de l'Escola Gavina que es va consolidar com a rondaller a la Comunitat Valenciana.

Aquesta vesprada l'Associació Cultural El Barranc ha recordat la seua figura, que, amb una gran naturalitat encisava la xicalla contant històries pertot arreu. Sempre sorprenia Enric Valor amb les seues particulars versions de les rondalles, diu la contacontes Ana Ballester, que explica que és molt comú en la seua professió fer pròpies les històries i no seguir la rondalla al peu de la lletra. 

Però Llorenç era molt més que un rondaller, perquè també cantava cançons, contava acudits i feia números de màgia, com recorda el contacontes Vicent Cortés. A més, la seua particular interpretació del relat va contribuir a recuperar la figura del rondaller en tot el País Valencià. Però també va estar a l’Alguer i a Catalunya i, fins i tot, va visitar Sud-amèrica, explica el seu deixeble Óscar Mora. 

El contacontes que portava dins pot ser que fora el més visible, però darrere hi havia més. Albert Dasí, de l’Escola Gavina, destaca que va ser el gran iniciador i contacontes, i el que “va elevar l’oralitat de la llengua a una categoria europea com no n'hi havia abans”.

Programa de les jornades d'oralitat que acull Paiporta aquests dies
Programa de les jornades d'oralitat que acull Paiporta aquests dies / À Punt NTC

També et pot interessar

stats