Paco Roca, premi a la trajectòria en castellà de la Fira del Llibre de València

Es tracta de la primera vegada que l'organització reconeix un autor de novel·la gràfica i còmic

Paco Roca rep el premi a la trajectòria en castellà en la 59a Fira del Llibre de València
Paco Roca rep el premi a la trajectòria en castellà en la 59a Fira del Llibre de València / À Punt NTC

Paco Roca, el popular dibuixant autor d'obres com Arrugues, La casa o la recent El abismo del olvido, ha sigut reconegut en la 59a Fira del Llibre de València amb el premi a la trajectòria en castellà. El guardó és especialment significatiu, ja que es tracta de la primera vegada que l'organització de la Fira del Llibre premia un autor de novel·la gràfica i còmic.

"Jo vinc a la Fira del Llibre des que era xicotet, i pensar que em donen el premi d'esta fira és el millor que em podia passar", ha manifestat Roca moments després de rebre el premi. "El que m'agrada és crear històries, i el que et permeten este tipus de reconeixements és crear amb un poc més de seguretat, o almenys amb més lectors, que és el que sempre volem els escriptors o dibuixants", ha destacat.

Roca va començar la seua trajectòria fent dibuixos per a revistes de diferents temàtiques, com Kiss Comix, de vessant eròtic. Influenciat pels còmics de Mortadel·lo i Filemó, Tintín o l'obra de Frank Miller, a principis dels 2000 va publicar els seus primers treballs, entre els quals va destacar El juego lúgubre. Però va ser el 2008 quan va obtindre el reconeixement general de crítica i públic en guanyar el Premi Nacional del Còmic per Arrugues.

Els còmics de Roca han estat traduïts a una dotzena de llengües i els seus treballs han estat guardonats, entre altres, amb el Goya al millor guió adaptat per Arrugues el 2011, l’Excellence Award del Japó, l’Inkpot Award a la Comic-Con de San Diego el 2019 o l’Eisner l'any 2020 a la millor obra estrangera. Així mateix, Paco Roca ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2021 del Ministeri de Cultura i el 2023 el Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València.

La seua darrera obra, El abismo del olvido, centrat en la lluita per la memòria de les persones afusellades pel franquisme al cementiri de Paterna, va vendre en poc més d’un mes els 40.000 exemplars. Actualment, ja va per la tercera edició i sona fort per a convertir-se en el Premi Nacional del Còmic d'enguany, la qual cosa suposaria guanyar per segona vegada el premi per a Roca i ser el primer a aconseguir-ho.

Premis a la trajectòria en valencià i en castellà i a l'artista emergent

Es tracta del segon dels tres premis que atorga l'organització durant esta edició de la Fira del Llibre. El dissabte s'entregava el premi emergent a Elisa Ferrer, que ha publicat recentment la novel·la El holandés i que l'any 2019 va guanyar el premi Tusquets de Novel·la amb Temporada de avispas. El premi a la trajectòria en valencià s'entregarà el 4 de maig a la poeta Teresa Pascual, especialment coneguda pel llibre Les hores, a més de El temps en ordre i Tot passa baix.

També et pot interessar

stats