Ortifus: “Ja són 40 anys de dibuixos, a 1.000 per any són 40.000 dibuixos”

El conegut dibuixant, que amaga un músic vocacional, ha visitat el programa 'Les notícies del matí' per a parlar de la mostra "Ortifurama valencià", al Centre Cultural La Nau

Ortifus: “Ja són 40 anys, a 1.000 dibuixos per any són 40.000 dibuixos”

Dibuixant per devoció i músic per vocació, el Centre Cultural La Nau ha dedicat una mostra a tota la carrera professional d'Antonio Ortiz, conegut com a Ortifus. El dibuixant ha visitat Les notícies del matí aquest dimecres per a parlar de l'exposició, la qual en paraules d'Ortifus "representa un 1% de 40.000 dibuixos", els que ha fet al llarg de la carrera professional. "Però aquest 1% no us l'acabeu en un dia". Per això Ortifus ha recomanat visitar l'exposició "un parell de vegades".

La mostra està comissariada per Álvaro Pons –professor de la Universitat de València i expert en còmics, a més de membre del Consell Assessor de l'IVAM– i per Daniel Tomás, director de continguts del Saló del Còmic.

Ortifus amb Álvaro Pons a Les noticies del matí
Ortifus amb Álvaro Pons a Les noticies del matí

Com ha explicat Álvaro Pons a Les notícies del matí, treballar aquesta exposició ha sigut com "viure la vida de Toni una altra vegada. Hi havia molt de dibuix, molt de treball, i també s'havia de donar un discurs i una coherència a tota l'obra. Tot amb l'objectiu que la gent conega el verdader Ortifus, el que la gent no coneix".

En paraules de Pons, sembla que tot el món coneix els nassuts d'Ortifus, "però també s'ha buscat dimensionar el professional Ortifus i que el públic puga apreciar tot el treball que el dibuixant ha fet al llarg d'aquests 40 anys".

Una imatge de la mostra a La Nau
Una imatge de la mostra a La Nau / À Punt Mèdia

Amb l'ajuda de Pepe Beltrán han fet un gran mural de 20 metres que mostra la seua mirada contextualitzada amb l'actualitat de cada moment. A més, el públic també podrà conéixer el procés creatiu del dibuixant, "on el que semblen gargots amaguen darrere una gran dibuixant que sap dibuixar molt bé", ha explicat Álvaro Pons.

La mostra busca que el públic conega el vessant escultòric d'aquest artista, i com el seu treball ha arribat a les Falles, a la publicitat, al disseny i a la senyalística, on trobem un exemple en un pàrquing ubicat al centre de València.

Álvaro Pons ha contat que el fet de portar tota una vida mirant els dibuixos d'Ortifus l'ha ajudat, i molt, a l'hora de fer la selecció per a l'exposició. Ortifus ha confessat que, com que la majoria dels originals que guarda no estaven datats, aquest fet ha dificultat un poc el treball.

Àlvaro Pons a la exposició
Àlvaro Pons a la exposició

Treballar al voltant dels titulars

La major part del treball d'Ortifus és treballar al voltant dels titulars. "Jo busque titulars que em motiven i a partir d'ahí comence a escriure el text humorístic que ompli la vinyeta. Sempre són de protesta. Treballe al voltant d'uns quants titulars i després dibuixe al voltant del text que he escrit, que per a mi és el més fàcil".

La retrospectiva d'Ortifus, amb una cuidada selecció dels seus treballs, està exposada al centre cultural La Nau. "Ortifurama valencià" es pot visitar fins a finals d'abril.

Álvaro Pons en Les notícies del matí ha destacat com de bé "meneja la figura humana. Els dibuixos tenen molt bona expressivitat, connecta amb la gent. Sap anar al punt de la crítica, trobar el joc de paraules per a denunciar o riure". Ortifus ha explicat que el més important és el text de contestació que porta la il·lustració. "A mi m'importen les lletres".

"De sempre m'ha agradat dibuixar de memòria. Vaig començar de molt menut i això m'ha permés treballar molt diferents camps, des de dibuixar joies fins a taulells. Als 17 anys jo llegia La Codorniz, que va ser la meua escola". I després arribarien altres revistes grans: Hermano Lobo, Por Favor... Ortifus també ha contat que amaga un passat de músic. Fins i tot va pertànyer a grups musicals com Control –que Enrique Ginés va arribar a promocionar.

La mostra, formada per prop d'un miler de peces, entre il·lustracions i objectes, exhibeix els últims quaranta anys de la ciutat mitjançant les seues creacions. La majoria fetes en el periòdic Levante-EMV. La seua retrospectiva, amb una cuidada selecció dels treballs, està exposada al Centre Cultural La Nau. "Ortifurama valencià" es pot visitar fins a finals d'abril.

També et pot interessar

stats