"Ortifurama valencià" retrata els últims quaranta anys de la ciutat a través d’il·lustracions d’Ortifus

L’artista i dibuixant ha col·laborat amb premsa, publicitat i fins i tot en figures de les Falles

Una de les il·lustracions d'Ortifus a l'exposició de La Nau de València / À Punt NTC

L'humorista gràfic Toni Ortiz, Ortifus de nom artístic, exposa al centre cultural La Nau la mostra "Ortifurama valencià", que il·lustra els últims quaranta anys de la ciutat mitjançant les seues creacions. La mostra està formada per prop d'un miler de peces, entre il·lustracions i objectes.

Nassuts i amb grans ulls, amb línies senzilles i concises, els singulars personatges d’Ortifus l'han ajudat a contar l'actualitat de València amb jocs de paraules i metàfores visuals.

El 23F, l'entrada a l'OTAN, la Fórmula1 o el cas Gürtel, recorren les fites de la història recent de la ciutat. Res ni ningú s'ha escapat als seus traços. Conscient que els seus dards encertaven la diana, agradaren o no, l’artista ha reconegut que ha tingut llibertat total a l'hora de retratar la realitat i no ha patit mai censura. 

Cronista d'una època i artista polifacètic, ha fet col·laboracions en premsa i en publicitat, i ha traslladat el seu humor i les seues figures a les Falles. “Ha sigut molt fàcil, pràcticament el meu humor és faller, però fet en dos dimensions” ha explicat.

Amb prop de 40.000 dibuixos realitzats en els últims quaranta anys, l'artista ha assegurat que encara queda Ortifus per a molt de temps, ja que el seu motor són els seus lectors. "Soc molt afortunat de saber que la gent s'alça i el primer somriure és pel teu treball... això és molt gratificant" ha afirmat.

També et pot interessar

stats