Operació Elefteria: el dia que l'estàtua de Franco va abandonar el centre de València

El 9 de setembre de 1983 a les tres de la matinada a la plaça de l’Ajuntament de València es va viure un dels esdeveniments més convulsos

Operació Elefteria: el dia que l'estàtua de Franco va abandonar el centre de València
Operació Elefteria: el dia que l'estàtua de Franco va abandonar el centre de València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2020 - 07:00 Actualitzat: 09 de setembre 2022 - 12:45

Fa 39 anys, el 9 de setembre de 1983, es va retirar l'estàtua eqüestre de Franco que presidia l'actual plaça de l'Ajuntament de València. El pla per a fer caure el símbol franquista era, en un principi, secret. L'alcalde d'aleshores, Ricard Pérez Casado, el va elaborar, tot i que no es va desenvolupar com estava previst. És conegut com l'Operació Elefteria -un nom grec que significa llibertat- i la ràdio d'À Punt ha recreat la seua intrahistòria en una ficció sonora que arreplega documents sonors històrics i testimonis reals de l'equip de govern del moment i que es pot escoltar en el podcast que acompanya aquesta informació.

Aquest és un dels episodis més convulsos de la Transició, i la gestació de la fita, una de les més desconegudes per a l'opinió pública. En ella tenen un paper destacat personatges com Milans del Bosch, el general Luis Caruana o la periodista María Consuelo Reyna.

A les quatre i mitja de la matinada d'aquell 9 d'octubre, un equip d'operaris de la Diputació de València va començar a desmuntar l'estàtua. Ràpidament es va córrer la veu i grups de falangistes es concentraren en l'aleshores plaça del País Valencià per a amenaçar i agredir amb pedres els operaris. L'operació, dissenyada per a ser ràpida i breu, es va convertir en un problema d'orde públic. Van ser tretze homes i dones encaputxats i anònims els que van acabar la faena.

València es va convertir així en la primera ciutat que treia dels seus carrers un monument al dictador, en una època en què la democràcia espanyola era jove, i la ultradreta hi estava molt activa i present. Només dos anys abans, un 23 de febrer de 1981, el nou règim democràtic havia estat amenaçat per un colp d'estat.

Coneix tots els protagonistes en el documental Operació Elefteria, dirigit per Gabi Ochoa, que inclou testimonis inèdits i de primera mà.

També et pot interessar

stats