Ontinyent i Bocairent creen una ruta senderista amb dotze molins dels segles XVIII i XIX

El projecte, que disposarà de senyalització, mobiliari i panells amb codis QR, posa en valor el paisatge i la indústria tèxtil de la zona

Imatge de una pujada del barranc de la Fos, a Bocairent, un dels punts de la ruta.
Imatge d'una pujada del barranc de la Fos, a Bocairent, un dels punts de la ruta / Oficina de Turisme de Bocairent

Dotze molins històrics amb què conéixer millor Ontinyent i Bocairent (Vall d’Albaida). És la Ruta dels Molins, l’activitat gratuïta que preparen de manera imminent els ajuntaments dels dos municipis per a posar en valor l’entorn natural i divulgar la història i les tradicions de la zona. 

El traçat, de dificultat baixa, travessa el camí que passa pels barrancs dels Tarongers i de la Fos, punt d’unió entre els dos municipis, on els visitants podran recórrer dotze molins hidràulics dels segles XVIII i XIX (com el molí d’Eduardo Juan, el de Lluna i el de Patiràs), testimonis de la iniciació de la tradició de la indústria del tèxtil en totes dues localitats. 

Un treball de final de màster

La proposta naix del treball de final de màster d’Irene Ribera, alumna del Màster Universitari en Patrimoni Cultural de la Universitat de València, que va presentar el projecte en el programa “Ontinyent Participa 2022”, la iniciativa municipal per a recaptar projectes i idees de la ciutadania perquè consideren que poden ser necessaris o per a millorar la ciutat, amb una dotació pressupostària i en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

El resultat és el projecte de Ribera (finalista de la convocatòria), una ruta senderista on no falta de res: senyalització horitzontal per tot el recorregut; pals de seguiment en fusta; mobiliari i panells amb codis QR per a descarregar el trajecte i les parades; fullets informatius en valencià, castellà i anglés, i accés a continguts multimèdia. Uns prestacions que estaran disponibles en el termini d’una setmana o dues, quan farà inici la ruta. El punt d’eixida serà la bifurcació entre el barranc dels Tarongers i la senda dels Enginyers.

Col·laboració entre municipis

Els alcaldes de Bocairent i Ontinyent, Xavier Molina i Jorge Rodríguez, respectivament, han posat en valor la cooperació entre administracions. “Són una mostra que els límits entre poblacions es difuminen a l’hora de fer front a objectius comuns, en aquest cas optimitzar aquest espai, que serà un recurs turístic més”. I opinen que és una bona manera de mostrar la contribució del treball acadèmic universitari a la societat. 

Sayo Gandia, regidora de Turisme d’Ontinyent, ha explicat que la ruta s’ha concebut amb una dificultat baixa perquè “no es planteja com un espai d’activitat esportiva, sinó com un passeig natural que transita per paratges d’alt valor ecològic, mediambiental i paisatgístic, que permet descobrir el passat del tèxtil en la comarca i posar en valor aquests molins i l’entorn on es troben”. Una ruta, per tant, per a gaudir amb calma, per apreciar la fusió perfecta entre esport, natura, tradició i cultura. 

També et pot interessar

stats