La ruta dels molins, un emblemàtic recorregut de fàbriques de paper situat a Banyeres de Mariola

Actualment, podem visitar tres de nou molins que estaven actius entre els segles XVIII i XX

Ruta de molins de Banyeres de Mariola
18 de juliol 2022 - 19:04

A Banyeres de Mariola, a la comarca de l’Alcoià, trobem una ruta familiar de molins paperers molt emblemàtics i que ha visitat el nostre company Joan Milian en el programa ‘Terra Viva’.

Aquesta ruta uneix tres molins de paperers de Banyeres de Mariola dels nou que van estar actius al riu Vinalopó entre els segles XVIII i XX. En aquestes grans construccions fabrils treballaven la majoria dels habitants del poble de Banyeres de Mariola durant molts anys.

Durant el recorregut de molins podem gaudir d’un entorn natural amb una rica diversitat de plantes, com per exemple els saücs que utilitzaven per a confeccionar tints. També una gran varietat d’animals i insectes que decoren el paratge natural tan preciós.

Molí L'ombria
Molí L'ombria

El molí L'ombria és el primer que trobem en aquest recorregut. Actualment, el molí està en ruïnes i té tres plantes destinades, entre altres funcions, al secatge del paper. A continuació trobarem el Partidor, un paratge molt emblemàtic de Banyeres de Mariola, però on està prohibit el bany per a les persones per ser una zona perillosa de corrents d’aigua molt forts.

El següent molí anomenat Sol estava destinat a l’elaboració de paper de fumar, que en aquella època va ser un paper molt famós a Espanya i Amèrica. Finalment, trobem el molí Pont, que en un futur serà la seu del Museu Valencià del Paper.

Ruta dels molins de Banyeres de Mariola
Ruta dels molins de Banyeres de Mariola

Una ruta perfecta per a recordar la història laboral de Banyeres de Mariola i gaudir d’un dia en família. 

L'últim moliner de Banyeres de Mariola

Fa uns mesos vam conéixer en 'Bona vesprada' l'últim moliner de Banyeres de Mariola.

També et pot interessar

stats