Onil celebra la centenària Nit dels Fatxos

Aquesta tradició cristiana d’origen pagà s’ha anat transmetent de generació en generació 

Els més veterans conten que el secret d’un bon fatxo és fer servir un espart verd i ben sec, agafat a la mateixa serra d’Onil

Onil (Alcoià), com cada 24 de desembre, ha celebrat la tradicional Nit dels Fatxos. Aquesta celebració centenària té un origen pagà, nascuda quan els pastors feien servir les torxes per a il·luminar-se el camí quan estaven a la serra, o per a calfar la llar durant els dies i les nits de fred. Amb el temps es va convertir en una festa religiosa cristiana, amb el foc com a element purificador, i també amb el simbolisme de fer entrar en calor el Jesuset.

Els fatxos són una espècie de tees d’espart que s’encenen i es fan girar formant una espècie de molinet de foc. És tradició que la població es reunisca a la plaça Major per a fer un concurs en què es premia el fatxo més gran que es puga rodar, el més menut que tinga l’estructura correcta, el més artístic i, a més, també s’atorga un premi a la persona més jove i a la més major que hi participe.

Els més veterans han contat, en declaracions a À Punt, que el secret d’un bon fatxo és fer servir un espart verd i ben sec, agafat amb dies d’antelació a la mateixa serra d’Onil. Així, una vegada sec, el veïnat pot començar a confeccionar les tees des de bon matí, una activitat cada vegada més estesa entre la població. Al contrari del que es podria pensar, molta gent del poble sap fer-ne, de fatxos.  

Els pares i mares ja s’encarreguen de transmetre la passió per aquesta festa tan particular a les noves generacions, per tal que la tradició dels seus rebesavis no es perda i continuem gaudint d’aquesta nit de Nadal plena de molinets de foc.

També et pot interessar

stats