Dos centenars de castellonencs reviuen el betlem vivent de la Pigà

El Teatre Principal torna a acollir aquesta representació que barreja costumisme valencià amb el relat clàssic

Castelló de la Plana celebra el seu particular 'Betlem de la Pigà' / À Punt NTC

Aquest dissabte, com cada any, la vespra del 24 de desembre, ha tornat el Betlem de la Pigà al Teatre Principal de Castelló de la Plana, una de les reinterpretacions bíbliques més autòctones del relat de la nit de Nadal que conjuga tradicions valencianes i música popular.

Un total de 200 personatges han participat d'aquesta representació costumista única que va ser recuperada de l’oblit l’any 1980 de la mà de dos dels artistes castellonencs més rellevants del segle passat, la compositora Matilde Salvador i el poeta Miquel Peris, filla i fill predilectes de la ciutat.

Per a la directora de l’espectacle, Laia Porcar, a través del Betlem de la Pigà, que inclou cançons i personatges de la ciutat, “podem viure Nadal d’una manera molt genuïna, autòctona i valenciana que va més enllà del Pare Noel. És la nostra manera de celebrar-ho”. 

Tot i que es tracta d’una obra especialment coral, com explica Porcar, “la protagonista és la Pigà, una beata que comboiava i animava els xiquets perquè cantaren cançons i esperonava tothom perquè s'ajuntara a celebrar”.

Com cada any, els personatges de l'obra van recórrer els carrers des de la plaça Major fins al Teatre Principal amb el tradicional pregó en què fan una crida a tot el veïnat per a acudir a veure l'espectacle més important de Nadal en la capital de la Plana, acompanyats de la música de dolçainers i tabaleters i els balls dels grups de danses, els nanos i els gegants.

També et pot interessar

stats