Noves investigacions aporten indicis sobre l'autenticitat del Sant Calze de València

La seua composició de pedra d'àgata, un material de l'època helenísticoromana del segle I abans de Crist, "ens podria fer pensar que es va tallar abans de l'Últim Sopar"

Imatges sobre el Sant Calze de la catedral de València, que podria ser el de l'Últim Sopar / À Punt Notícies

Coincidint amb aquestes s’han donat a conéixer nous indicis sobre l'autenticitat de la relíquia del Sant Calze que es custodia a la catedral de València. Estudis que aporten novetats sobre l'època i el material de què està feta la copa i qui era el seu propietari original.  

Manuel Zarzo, professor de la Universitat Politècnica de València, fa un pas més en l'estudi científic, i afirma que “aquesta copa és la rèplica més exacta que hi ha ara a València.”

Està feta amb pedra d'àgata, com la relíquia que es guarda a la catedral de València. Un material de l'època helenísticoromana del segle I abans de Crist, que va ser substituït per la tecnologia en vidre. 

“Quan es produeix l'auge d'aquest comerç de vidre canvia la tendència i, per tant, aquesta copa va ser tallada abans d'aquest desenvolupament. És una de les claus que ens podria fer pensar que probablement es va tallar abans de l’últim sopar”, explica Zarzo.

La composició de la peça també descartaria que es tracte d'una falsa relíquia medieval. “En la península Ibèrica no hi havia jaciments d'àgata tan grans com per a fer una copa així”, assegura José Manuel Rodríguez, president del Centre Espanyol de Sindonologia.

L'estudi es basa en la probabilitat que l'evangelista sant Marc fora el propietari original de la copa que es va convertir en el Sant Calze. “Se suposa que, si sant Marc era el propietari de la copa, té molt de sentit que la copa viatjara des de Jerusalem fins a Roma”, afirma Zarzo.

“La tradició valenciana considera que el nostre calze ve de Roma: el porta sant Llorenç a sa casa a Osca, i a partir d’ahí és fàcil que arribe a València, perquè es converteix en la capital de la Corona d’Aragó”, afegeix Rodríguez.

Avanços que han sigut publicats en revistes especialitzades com Heritage i Religions. “És important veure que tot el que se sap sobre el Sant Calze va reforçant la idea que pot ser el calze de l’Últim Sopar. O aquest és el calze de l'Últim Sopar, o no està enlloc", conclou Rodríguez.

També et pot interessar

stats