Novelda reivindica amb una exposició Jordi Joan i Santacília, figura clau en la història de la navegació

L'exposició recupera la contribució en la construcció naval i l'orientació a la mar del del navilier del segle XVIII, quan es compleixen 250 anys de la mort

Detall d'un dels panells informatius sobre el navilier Jordi Joan i Santacília / À Punt NTC

Diverses exposicions amb brúixoles, sextants, maquetes, globus terraqüis i cartes de navegació i la rehabilitació de la casa-natal, la finca El Fondonet de Novelda (Vinalopó Mitjà), rellançaran des d'aquest dilluns la figura de l'insigne marí, enginyer naval i científic espanyol del segle XVIII Jordi Joan i Santacília, quan es commemora el 250 aniversari de la seua mort.

Propietat de la Fundació Mediterrani, "El llegat de Jordi Joan" (Novelda, 1713-Madrid, 1773) consta de nombrosos documents en què se certifica la trajectòria vital i l'inventari dels béns del navilier, un dels pares del mesurament del meridià terrestre, a qui es considera un dels principals científics de l'època. De fet, se li coneixia com "el savi espanyol", pels seus coneixements en matemàtiques, astronomia, topografia o geodesia. La mostra, que té una part didàctica per a escolars, es pot visitar fins al 7 de juliol. 

Entre ell llegat de Jordi Joan destaca la biblioteca de 400 llibres en llatí, anglés, francés i castellà, que avalen el profund coneixement dels corrents científics entre els regnats de Felip V i Carles III per part del marí, una figura clau en el segle de les llums que va fer aportacions determinants per a la construcció naval del segle XVIII. També s'exhibeix la maqueta de 1766 d'una quaderna mestra del navili Genaro (1766-1801), corresponent al sistema de construcció naval de Jordi Joan.

Un navilier i espia industrial perseguit per la Inquisició

La mostra també dona a conéixer les facetes menys conegudes del navilier, com la persecució per la Inquisició o la condició d'espia industrial i comercial a Anglaterra, on el va enviar el marqués de l'Ensenada el 1748. "Van haver de donar-li una bula per a conservar la biblioteca. Dels viatges internacionals es portava llibres de tota mena, quan la Inquisició tenia criteris molt estrictes i molta pot de tot el que venia de fora, sobretot de la il·lustració francesa", recorda el president de la Fundació Mediterrani, Luis Boyer, que ha organitzat l'exposició. Espera que la mostra contribuïsca a descobrir entre els novelders una figura "reconeguda pels professionals" però ignorada per la resta durant segles.

Boyer, ha destacat la importància de la rehabilitació de la casa natal, El Fondonet, que recupera per a Novelda un edifici modernista, fruit de la col·laboració publicoprivada. Els treballs han sigut possibles per la inversió de dos milions d'euros de César Cort, rebesnet de l'empresària que va adquirir l'immoble, anys després de la mort del navilier. "Començàrem per unes goteres i ens vam vindre amunt", ha manifestat a À Punt el mateix Cort, que s'ha reconegut entre els sorpresos per l'impacte de Jordi Joan en el coneixement científic.

Detall d'algunes de les peces que s'exhibeixen en la mostra
Detall d'algunes de les peces que s'exhibeixen en la mostra / À Punt NTC

També et pot interessar

stats