La Nit dels Fatxos marca el tret d’eixida de les festes de Nadal a Onil

Els onilencs se solen reunir aquesta nit a la plaça Major i la il·luminen rodant desenes de fatxos

Fotografia de la plaça major d'Onil amb veïns rodant els fatxos
Fotografia de la plaça major d'Onil amb veïns rodant els fatxos / Turisme Onil

La tradició de la Nit dels Fatxos és el tret d’eixida de les festes de Nadal a Onil (Alcoià). Se celebra la mateixa nit de Nadal, cada 24 de desembre s’encenen i es fan rodar els fatxos, una espècie de torxes confeccionades artesanalment amb espart, per a anunciar l’arribada de les festes de Nadal. Els onilencs solen omplir la plaça Major per reunir-se i fer un concurs de fatxos amb diferents premis.

Aquesta tradició centenària va començar com una celebració pagana, on els pastors feien servir les torxes per a il·luminar-se el camí quan estaven a la serra, o per a calfar la llar durant els dies i les nits de fred. La celebració es va convertir en una festa religiosa cristiana, amb el foc com a element purificador, i també amb el simbolisme de fer entrar en calor al xiquet Jesús.

Actualment, encara es manté el costum de crear els fatxos de forma artesanal. A la serra d’Onil agafen l’espart, el sec per a la torxa i el que encara està verd per a la trena que permet agafar-lo, la grandària i la forma és ja a gust de cadascú. Després, s'encén d’un dels extrems i es roda fent grans cercles i malabars fins que es consumeix del tot.

A més, a la plaça Major desenes de fatxos la il·luminen mentre se sol fer un concurs amb distints premis per als veïns i veïnes d’Onil. Entre tots trien els millors: el més gran que es puga rodar, el més menut que tinga l’estructura correcta, el més artístic i, a més, també s’atorga un premi a la persona més jove i a la més major que hi participe.

També et pot interessar

stats