Naix la ruta Borja, el Camí de Sant Jaume valencià inspirat en la família Borja

La ruta pretén vertebrar les comarques centrals i valorar el seu patrimoni cultural i natural

La Ruta Borja són 70 quilòmetres repartits en quatre etapes / À Punt NTC

La família Borja ha inspirat el naixement de la ruta Borja, una ruta senderista entre Xàtiva i Gandia que es presenta com una mena de Camí de Sant Jaume laic amb localitzacions històriques.  

El recorregut té com a objectiu vertebrar les comarques centrals i destacar-ne el patrimoni cultural i natural. És una de les iniciatives dins de l'any jubilar en honor de Francesc de Borja, que se celebra des del mes d'octubre del 2021. Així, es commemoren dues fites: els 350 anys de la canonització de sant Francesc de Borja, i els 450 de la seua mort. 

Es tracta d'un itinerari de baixa intensitat i apta per a tots els públics. Són 70 quilòmetres repartits en quatre etapes, que naix a la col·legiata de Santa Maria, a Xàtiva, on va nàixer el papa Alexandre VI. La primera etapa, de 18 quilòmetres, connecta Xàtiva i Barxeta; la segona va des de Barxeta fins a Simat de la Valldigna al llarg de 15 quilòmetres; la tercera i més llarga, amb 26 quilòmetres, arriba fins al Grau de Gandia; i finalment, la quarta etapa enllaça el Grau amb el municipi de Gandia, a 8 quilòmetres de distància.

En concret, el camí visita els municipis de Xàtiva, el Genovés, Barxeta, Barx, Simat de la Valldigna, Benifaió, Tavernes de la Valldigna, Xeraco, Xeresa i Gandia. El mateix Ajuntament de Gandia ha creat la ruta a la plataforma Wikiloc, on es pot consultar al complet o per etapes.

Passa per la seu de Xàtiva, el monestir de Simat de la Valldigna o el Palau Ducal dels Borja de Gandia. A més, el recorregut té un gran valor natural, a través del qual es veuen el riu Albaida, l'alt dels Tres Cocons, el riu Vaca o les marjals de la Safor, entre altres. També s'hi recorren diferents tipus de cultius, com l'oliva a la Costera o la taronja a la Safor.

La ruta finalitza al Palau Ducal de Gandia, la casa natalícia de sant Francesc de Borja. En arribar, els senderistes reben la carta borgiana, el document que acredita que han fet la ruta completa.

També et pot interessar

stats