Els músics valencians a l’estranger, ambaixadors culturals de l'autonomia
Aquests professionals han trobat noves oportunitats laborals arreu del món
Són nombrosos els valencians i valencianes dedicats al món professional de la música que han eixit d’Espanya per a continuar formant-se musicalment. És el cas d’Elena Biosca, natural de Rafelbunyol (Horta Nord), que fa huit anys va viatjar fins a Viena, el bressol de la música. "Per ací passen totes les orquestres del món i tots els grans solistes i directors", ha explicat. Una oportunitat que no podia deixar passar.
Per a aquesta jove clarinetista no va ser fàcil aprendre el sistema alemany-vienés, que és diferent del d’ací, però que li ha obert la porta diverses vegades amb la Filharmònica de Viena. Una d’elles, al Palau de Schönbrunn.
Un altre jove que ha fet el pas d’anar-se’n a l’estranger ha sigut José Carlos Franch, que va deixar la seua Moncofa (Plana Baixa) natal fa cinc anys per Vancouver (el Canadà). Es va formar a la Santa Cecília de Moncofa, i després va estudiar als conservatoris de la Vall d'Uixó (Plana Baixa) i València. Després de gaudir d’una beca a Filadèlfia (EUA), ara la seua vida està al Canadà. "Soc professor de clarinet en la Universitat de British Columbia", ha contat.
A la percussió de la marxa imperial de la Filharmònica de Berlín trobem Laura Melero, una alacantina establida a Alemanya des de fa sis anys. "Mai havia tingut les oportunitats que tinc ací", ha assegurat la percussionista.
Aquests valencians són sinònim d'excel·lència, però no obliden la formació que van tindre a casa. Ara són ambaixadors culturals i la seua professionalitat atorga prestigi a la marca Comunitat Valenciana.