‘Música, València!’, el projecte que promociona la música en la nostra llengua

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament del Cap i Casal busca incentivar i normalitzar l’ús del valencià a través de la música

Actuació de La Fúmiga i Samantha a Alzira
Actuació de La Fúmiga i Samantha a Alzira / Instagram: @lafumiga

Amb grups com Zoo i La Fúmiga, que omplin sales fora de les nostres fronteres, i la proliferació de grups de tots els estils que canten en la nosta llengua, està clar que la música en valencià viu una època daurada.

L’Ajuntament de València ha presentat una iniciativa per a fomentar l’ús de l’idioma perquè, segons expressen, “la música és un dels millors vehicles per a aprendre qualsevol llengua”, tal com ha manifestat la regidora de Gestió de Recursos i Cultura, Lluïsa Notario, i per això ha creat la inciativa Música, València!

Segons el seu web, és "la recopilació més gran de música en valencià" –elaborada pel Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament–, amb més de 800 grups i artistes de tots els estils musicals, i pretén posar en valor la diversitat musical en valencià amb un gran repertori de llistes de cançons en les plataformes de música digital Spotify i YouTube. A més, en el cas de la plataforma de vídeos, inclou una llista amb més d’un centenar de cançons en versió karaoke.

En les 45 llistes que, de moment, té el projecte s’hi pot trobar qualsevol tipus de música: des dels estils que més triomfen entre la joventut com el rap, el trap, l’elèctrònica, el reggaeton o l’electro llatí, fins a cançó d’autor, soul, blues, cançó tradicional i música per a la xicalla. També hi ha llistes específiques per a dur a terme algunes activitats, com ara cuinar en valència i fer esport en valencià

Algunes de les llistes del perfil de Spotify de 'Música, València!'
Algunes de les llistes del perfil de Spotify de 'Música, València!' / Spotify: envalenciàVLC

A més, en aquests reculls tenen cabuda tots els grups i artistes que canten en la nostra llengua, encara que no siguen valencians. Així, juntament amb Samantha Gilabert, Feliu Ventura, Smoking Souls i Maluks, hi ha La Pegatina, Manel, Rosalía i Suu, entre molts i moltes altres. 

Projecte col·laboratiu

Música, València! és un projecte col·laboratiu en què qualsevol persona pot suggerir cançons, grups o nous estils a través del correu electrònic musicavalencia@valencia.es. Podeu accedir a totes les cançons a través del perfil de Música, València! en Spotify i YouTube, i també a través dels centenars de codis QR repartits entre més de 200 bancs de València i les oficines d’atenció ciutadana, biblioteques, museus, juntes de districte i alcaldies dels pobles de València i els centres municipals de joventut i de serveis socials. 

També et pot interessar

stats