Museus, galeries i tallers d'artistes de Castelló obrin les portes en la Nit de l'Art

El Grau entra per primera vegada dins de la programació amb actes de dansa, visites guiades i exposicions

L'oferta cultural de la 16 edició de la Nit de l'Art inclou 130 propostes
L'oferta cultural de la 16a edició de La Nit de l'Art inclou 130 propostes / La Nit de l'Art

La ciutat de Castelló celebra entre hui i demà la 16 edició de La Nit de l'Art, un cicle cultural on museus, galeries i tallers d'artistes particulars obrin de manera gratuïta, per donar a conéixer les seues obres a la ciutadania. A més d'exposicions de fotografia, pintura i disseny, la programació inclou 130 propostes com rutes pel patrimoni local, actuacions de dansa, recitals de poesia, concerts, instal·lacions, xarrades, tallers i accions participatives, inclús una xirigota, que estaran repartides per 50 punts diferents de la ciutat, inclòs el barri del Grau.

Entre les galeries que hi participen destaquen el museu la Mar del Grau i el museu Etnològic de Castelló, la Llotja del Cànem, el Menador i l'Espai Cultural Obert Les Aules; també hi trobem centres acadèmics, com l'Escola d'Art i Superior de Disseny; i galeries d'artistes, associacions i entitats particulars, com Amart, Botafocs o Amnistia Internacional. Fora dels cicles convencionals de l'art, s'uneixen altres espais, com el vestíbul de l'Hospital Provincial, la Casa dels Caragols, el Port, la Cambra dels Vins, l'Ovella Negra o la Colla del Rei Barbut.

Fins a 18 estudis d'art participen en el cicle Open Studios, on trobem a artistes com Luis Bolumar o Beatriz Pascual Mon. A més, es podran recórrer més d'una vintena d'exposicions, com "Misteri dels rostres", d'Iñaki Horta Ciriza; "Paisaje mental de lo insólito" de José Enguídanos, o l'experiència artística en salut mental, titulada "Mensaje en una botella", de Rosana Asensio i Laura Cerezo.

També es poden trobar iniciatives interactives, com l'espectacle-taller "Diversos", una proposta de dansa. A ella s'uneix un llistat ingent de tallers sobre temàtiques tan dispars com l'estampació de gravats, la cianotípia, la impressió botànica, la fotografia o l'escriptura creativa.

Els carrers de la ciutat també formen una galeria a l'aire lliure amb actes com el de l'alumnat del Conservatori Professional de Dansa de Castelló, amb la proposta "En busca del agua", o la dansa interactiva de l'espectacle "Game over", en el qual el públic dirigeix a la intèrpret a través dels comandaments d'una videoconsola. També les corals, sessions de DJ, l'art en viu d'Ana Vernia, les rutes per la història del cinema a Castelló i per les fites artístiques del parc Ribalta.

També hi ha tres obres a cel obert que completen la posada en escena del carrer: "Geni i Picasso", un tribut a Pablo Picasso amb la participació d'artistes locals; "Els Visitans", d'Inés Villaparisis, sobre la interacció entre persones de cultures diferents que es descobreixen mútuament; i la "Recreación en light painting", que uneix la fotografia de Víctor Vives amb la sessió del DJ Rafa Saz.

El Grau, per primera vegada, dins de la programació

El Grau serà punt de trobada per a activitats com el recital poètic en homenatge a Joan Baptista Campos o el concert de Montefuji Band, tots dos en el Moll de Costa; la proposta "Les Portes de l'Infern" del col·lectiu Botafocs; la visita guiada per la història grauera de l'Associació Cultural La Barraca o la mostra permanent sobre cultura i tradicions marineres en el Museu de la Mar.

Gran suport dels artistes locals

La directora de La Nit de l'Art, Yvonne Baques, ha augurat un "gran èxit" a esta edició, que ha comptat amb una gran presència d'artistes en l'acte de presentació, on ha estat acompanyada per l'alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco. Baques ha assegurat que serà "potent, emotiva, participativa i alegre". Per a ella, La Nit de l'Art ajuda a "posar l'art a l'abast de la societat perquè, des de les emocions, puga vibrar amb qualsevol expressió artística". A més, ha destacat que es pot trobar art artesanal, amateur i professional.

Esta cita està organitzada per l'Associació d'Art Contemporani de Castelló (Asaco) i per la Generalitat Valenciana, a través del Consorci de Museus. També compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló, la Diputació Provincial, la Universitat Jaume I i PortCastelló.

També et pot interessar

stats